Pinsam brist i information om översvämning

Förvirringen ökar när myndigheterna skapar rundgång mellan sig

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 18/2. Kanske kan grundvattennivåerna återställas nu?

Den fromma förhoppningen från en Källsjö-bo tillhörde måndagens dagens mer optimistiska. Och kanske kan regnandet föra något gott med sig.

Januarimätningarna från Sveriges geologiska undersökning visar att nivåerna i de små magasinen låg över de normala. Nivån i de större grundvattenmagasinen tar dock längre tid att återställa. Att döma av beräkningarna börjar de åtminstone närma sig det normala i Halland.

I övrigt blev helgens oväder en dyster påminnelse om hur utsatta många av våra städer är. Bilderna från Falkenberg talar sitt tydliga språk.

Såväl gångvägar som bilvägar kan snabbt hamna under vatten – och vissa byggnader kan drabbas.

ANNONS

Det kan kosta kommunen pengar – men också bli dyrt för många enskilda.

Beskeden från krisinformation.se – som hämtat sina råd från förutseende Halmstad kommun – är lika raka som bistra: ”Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda din egendom.”

Vad betyder det?

Jo, att den som har en källare/ett hus som blir översvämmat inte kan räkna med hjälp eller ersättning från annat än möjligen det egna försäkringsbolaget.

Ligger ditt hus illa till gäller det att i god tid översvämningssäkra

”Flytta möbler och elektriska apparater högt i huset” lyder ett av råden.

Skaffa en pump är ett annat råd som nämnts i medier i dagarna. Det kan lösa vissa problem. Men å- eller havsvatten kan svårligen pumpas bort.

Med det sagt är det uppenbart att såväl Varbergs som Falkenbergs hemsidor är svårförsvarligt informationsfattiga. Dessutom är det märklig rundgång i rådgivningen.

Varberg hänvisar till Räddningstjänstens webb. Räddningstjänsten hänvisar i sin tur till sajten Din.säkerhet.se.

Där står det:

”Kontakta kommunen och fråga ifall ditt område har varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenser det blev då.”

Klart som korvspad – eller åvatten?

Självfallet inte.

Falkenberg och Varberg måste räkna med att ovädersproblemen blir återkommande. Det ökade vattenflödet kräver skärpt informationsflöde.

ANNONS