Partiledaren som aldrig fick en chans

Skildringen av hur det blev alldeles tyst kring Anna Kinberg Batra i partitoppen är obehaglig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Anna Kinberg Batras bok om sin tid som partiledare för Moderaterna (”Inifrån”, Albert Bonniers förlag) kunde inte ha kommit mer lägligt än den gjorde. Det parti som först lyfte sen sänkte henne är högaktuellt och alla borde vid det här laget inse att det inte var henne det var fel på. Hon gavs inte en chans, det kunde man konstatera redan innan men än mer efter att ha läst boken.

Det är klart att det är partsinlaga, men läsaren kan också göra sin egen bedömning av innehållet eftersom det mesta skedde inför öppen ridå. Boken är förutom en skildring av läget i Moderaterna ett angeläget tidsdokument där inte bara Moderata Samlingspartiet utan även den samlade mediekåren har anledning att reflektera.

ANNONS

Det var det egna partiet som fällde henne, trots att hon valdes och valdes om av två enhälliga stämmor pågick från början ett arbete i det tysta för att sänka hennes förtroende. Det hann inte gå lång tid efter att hon valdes innan tidigare framträdande partiföreträdare kritiserade partiets politik offentligt. Kritik som knappast gick att skilja från den nytillträdda partiledaren. Skildringen av hur det blev alldeles tyst kring Anna Kinberg Batra i partitoppen är obehaglig och ger bilden av ett slutet och intrigerande parti.

Hon återkommer flera gånger till hur hon hela tiden fick uppmaningar om att se gladare ut och hur hon inte fick ihop det med de budskap hon ville framföra. Att rikta misstroende mot ministrar som satt rikets säkerhet i fara går knappast att göra med ett leende om man vill vara trovärdig. Kinberg Batra är också noga med att påtala att hon inte skyller allt som hände på att hon är kvinna men att det finns väldigt tydliga skillnader på hur män och kvinnor i hennes position bedöms.

De flesta minns hur det var när Annie Lööf (C) tillträdde som partiledare. Livrädd att säga eller göra något fel, pratade hon i talepunkter och med ett helt ”tomt” uttryck. Efter hand som hon växte in i rollen kunde hon slappna av och lita på sin egen kraft och gick från uträknad till hyllad på ganska kort tid. Just nu är hon inne i en period där många gör allt vad de kan för att sänka henne men än så länge står hon pall, trygg i sin övertygelse och med ett hundraprocentigt stöd från dem hon företräder.

ANNONS

Vem vet hur det sett ut för Moderaterna om Anna Kinberg Batra fått en chans att prövas i ett val? I boken ger hon i vart fall en helt annan bild av sig själv och sitt ledarskap än det vi hann se under hennes korta tid som partiledare. En annan skillnad från när hennes företrädare var nya på sina poster är medielandskapet och framför allt vilken betydelse sociala medier har. De ställer krav på en ständig tillgänglighet och att ha koll på alla små gnistor som på kort tid kan utvecklas till full eldstorm.

Utan ett gediget stöd runt omkring sig kan detta bli totalt ohållbart. Särskilt om det hela tiden finns ”kollegor” i kulisserna som står redo att hugga en i ryggen. Kinberg Batra dömdes hårt för sin robotliknande och ”tråkiga” framtoning. Hennes efterträdare Ulf Kristersson är knappast någon muntergök och hans irriterande förmåga att prata till oss som om han talar till barn har undgått såväl intern som medial kritik.

Kinberg Batras bok väcker många tankar om vår nutid. Läs den gärna.

ANNONS