Fiber grŠvs ner i Veinge av lokala fšretaget Microtec. Kent Jensen, delŠgare i Microtec, i svart. GrŠvarna Šr Gšsta (den Šldre) och Johnny (den yngre) Johansson.  *** Local Caption *** Bild: FREDRIK MAGNUSSON
Fiber grŠvs ner i Veinge av lokala fšretaget Microtec. Kent Jensen, delŠgare i Microtec, i svart. GrŠvarna Šr Gšsta (den Šldre) och Johnny (den yngre) Johansson. *** Local Caption *** Bild: FREDRIK MAGNUSSON Bild: Fredrik Magnusson

På tiden att regionen tar ansvar för bredband

Staten brast i kunnande och förstod inte att göra sin plikt när utbyggnaden startade i hela landet för omkring tjugo år sen. Nu säkerställer Region Halland att fiber når hallänningarna. Men håller tidsplanen?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 4/1. Strax före jul beslutade regionstyrelsens arbetsutskott på vilket sätt Region Hallands redan budgeterade bredbandspengar ska disponeras. Regionrådet Helene Andersson (C) lyfter fram att bredbandsutbyggnaden i hela Halland säkerställs i och med att Region Halland själv ska äga stamsträckorna. Senast om ett år ska hela Halland ha erbjudits fiberanslutning är tanken.

De sträckor som regionen kommer att äga är inte lönsamma för bredbandsföretagen, men behövs för att Region Halland ska uppnå målen i sin bredbandsstrategi som togs för några år sen. Målen är samma som regeringens mål, det vill säga att 2020 ska 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till 100 Mbit/sekund.

Politiker och samhällsplanerare på alla nivåer gjorde en felbedömning, eller kanske snarare ingen bedömning alls, när utbyggnaden av bredband började för mer än tjugo år sen. Den nya tekniken bländade och det var få, om ens någon, som i början såg att bredband var som vilken infrastruktur som helst. I så fall hade staten tagit ansvar för utbyggnaden av stamlinjer i hela landet – jämför med motorvägar och riksvägar. Regionerna kunde i sin tur äga det som motsvarar länsvägar. Kommunerna hade då haft ansvar för mindre vägar och bredbandsföreningar för enskilda vägar, för att göra liknelsen fullständig.

Istället blev det ett sammelsurium av olika privata företag och kommunala stadsnät som tog ansvar för utbyggnaden. Därför är det idag en mängd olika aktörer och operatörer inblandade i utbyggnaden. En utbyggnad som om det offentliga tagit sitt ansvar redan från början sannolikt hade varit klar för flera år sen.

Men bättre sent än aldrig, heter det. Därför är det positivt att Region Halland nu ser till att hallänningarna får tillgång till fiber. Det är nödvändigt för att kunna bedriva företag även i mindre orter och på landsbygden. Tillgången behövs även för alla för att kunna ha kontakt med omvärlden på ett modernt sätt – inte minst när Telia stänger ner kopparnäten för telefoni.

ANNONS

Senast 2022 ska utbyggnaden vara klar, vilket för en luttrad person kanske ska tas med en nypa salt. Oavsett en eventuell försening är dock en viktig effekt att det blir fler vägar för datatrafiken så att systemet inte blir lika känsligt för avbrott. Inte bara företag och enskilda kommer att dra nytta av utbyggnaden, utan även kommunerna och regionen med sina omfattande verksamheter.

Att det är IP Only som Region Halland har avtalet med kan möjligen oroa då bredbandsföretaget inte har det bästa ryktet. En välvillig tolkning är att företaget haft växtvärk och tagit på sig för mycket. Hallänningarna får hålla tummarna att Region Hallands förhandlare och strateger har tillräckligt på fötterna för att driva på och ha ett bra samarbete med IP Only.

ANNONS