VARBERG 20081124
Exteriör av Varbergs sjukhus.
Foto: Anders Andersson / SCANPIX / Kod : 11091
VARBERG 20081124 Exteriör av Varbergs sjukhus. Foto: Anders Andersson / SCANPIX / Kod : 11091 Bild: Anders Andersson / TT /

Om vikten av reservsystem

Att reservkraften på Varbergs sjukhus inte fungerade är oroande men det visar på goda rutiner att det uppdagades genom ett planlagt test och inte under ett skarpt läge.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I tisdags behövde Varbergs sjukhus ställa in alla planerade operationer. Övrig verksamhet som till exempel förlossningsavdelningen fortsatte som vanligt men fortfarande under onsdagen behövde icke akuta operationerna skjutas på framtiden.

Skälet till allt detta låg hos reservkraften, eller snarare bristen på den. Under ett schemalagt prov startade inte systemet och Varbergs sjukhus fann sig utan reservström. I skrivande stund beräknas de mobila aggregat som beställts vara igång under onsdagskvällen och hypotesen är att det var förra veckans åskoväder som slog ut reservsystemen.

Detta är naturligtvis mycket frustrerande för alla de patienter som får sina operationer uppskjutna. Det är också oroande för alla och en var att veta att sjukhuset inte fungerar som det ska.

ANNONS

Vad som ändå är positivt är att felet upptäcktes under en rutinkontroll och inte på grund av ett strömavbrott. Vid ett sådant hade sjukhuset bara klarat sig en timme, så länge räcker reservbatterierna.

Vikten av goda rutiner, kontroller och allmänt tråkiga försiktighetsåtgärder kan alltså inte överdrivas.

För knappt två veckor sedan drabbades Nyköpings lasarett av ett omfattande strömavbrott. Där var det ett ställverk som helt enkelt hade exploderat. Här upptäcktes alltså att reservkraften inte fungerade för att den ordinarie strömmen hade gått. Anledningen var att reservkraften fans på samma ställe som, just precis, ställverket.

Tre patienter behövde flyttas till andra sjukhus men lyckligtvis kom strömmen tillbaka innan man hade börjat evakuera de övriga drygt hundra. Ingen verkar heller ha skadats. När Skånes universitetssjukhus i Lund förra året drabbades av ett strömavbrott skadades flera patienter, varav en allvarligt.

Att vara väl förberedd vid händelse av att strömmen går är alltså inte att vara ängslig i onödan. Elavbrott är som bekant inte speciellt ovanliga här på trakten.

I måndags drabbades Falkenberg av ett omfattande strömavbrott. Förra veckan stod nästan 1000 kunder i bland annat Bua och Väröbacka utan el och tidigare i augusti stod samma område strömlöst på grund av en incident som även påverkade Ringhals administrativa personal.

ANNONS

Skälen för avbrotten uppges vara allt från trasiga brytare och fel hos leverantören till det lite mer fantasieggande ”problem med vegetation”.

Kort sagt, strömmen kan gå. Eftersom den dessutom kan gå på många olika sätt som verkar kunna vara svåra att förutse är fungerande backupsystem a och o.

Därför fortsätter ledarsidan, med en drucken papegojas envishet, att påminna om vikten av god krisberedskap. En kris behöver inte vara apokalyptisk, science fiction-artad eller ens osannolik för att kunna ställa till stora problem. I värsta fall kan det räcka med problematisk vegetation.

ANNONS