STOCKHOLM 20210906Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen vill skapa en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20210906Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Regeringen vill skapa en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Katarina Erlingson: Ny myndighet ska förhindra välfärdsbrott

Ledare 7/9. Ska det behövas en ny myndighet i det myndighetstäta Sverige? Regeringen anser det då man föreslår att en myndighet för att motverka välfärdsbedrägerier ska inrättas. Finansminister Magdalena Anderssons hade på måndagen en pressträff i ett av många utspel inför att hela budgeten för 2022 ska lämnas till riksdagen den 20 september.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Välfärdsbedrägerier drabbar inte bara staten ekonomiskt, utan oss alla eftersom tilliten till välfärden och staten minskar. Enligt finansministern betalas felaktigt årligen ut hela 18 miljarder kronor. Alla dessa miljarder behöver inte vara brottsliga utan bara handla om okunskap, men det finns risk att en stor del handlar om brottslighet och att den ofta är organiserad.

Att organiserad brottslighet utnyttjar systemen är ingen nyhet och är något som staten försökt få bukt med länge. Fusk med personlig assistans eller att man jobbar samtidigt som man är sjukskriven är några exempel.

Utredningar och satsningar har avlöst varann under årens lopp. Exempelvis startade 2009 en samverkan mellan tolv myndigheter för att "gemensamt bekämpa den organiserade brottsligheten genom brottsförebyggande åtgärder, administrativa åtgärder, exekutiva åtgärder..."

ANNONS

2017 lämnade Utredningen om organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden sitt betänkande. I juni i år tillsattes en utredning för att bekämpa bidragsbrott mot välfärdssystemen, som främst ska fokusera på Försäkringskassan.

I juni 2020 överlämnades betänkandet från Utredningen om samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Det är denna utredning som föreslagit en ny myndighet, som finansministern nu något försenat presenterat. Tanken var att den redan skulle varit igång. Nu blir det inte förrän 2023 som myndigheten kan börja arbeta fullt ut.

De olika systemen är komplexa och kanske är det därför det behövs olika utredningar, men för en utomstående ter det sig mer rörigt och förvirrat än handlingskraftigt.

Det som verkar klokt är att den nya myndigheten ska samordna utbetalningar till en och samma person eller företag, i en sorts transaktionskonto. Då kan man lättare se om någon får pengar från olika myndigheter och om det därigenom begås fel eller brott. Myndighetssverige har stora fördelar, men de säkra väggarna dem emellan har gjort att det varit lättare att begå brott. Man kan tycka att Sverige borde ha tillräckligt många myndigheter och kontrollorgan, men uppenbarligen har ingen haft denna tvärsektoriella roll. Samverkan är inte alltid tillräckligt, det behövs konkret arbete som kan hitta problemen och lösa dem. Som, i det här fallet, transaktionskonton. Bättre sent än aldrig, som det brukar heta.

ANNONS
ANNONS