Derome levererar första husen från nya fabriken i Värö
Derome levererar första husen från nya fabriken i Värö Bild: Annika Karlbom

Näringslivet är grunden till att hela Halland kan leva

De politiska ledningarna för de sex halländska kommunerna och Region Halland har ett stort ansvar i att förbättra relationen med näringslivet i Halland.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 8/5. Hallands största privata arbetsgivare är det familjeägda företaget Derome som har sin bas i Veddige i Varbergs kommun. Företaget är verksamt inom träindustrin och förädlar trä från råvara till färdiga hus. Derome har i dag cirka 2 200 anställda och har en total omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Företaget har både som en stor arbetsgivare och skattebetalare en viktig roll för finansieringen av den svenska välfärden. Så är det även för cirka 30 000 halländska företag som finns registrerade i länet. Utan företagen skulle Halland stanna.

På måndagen hade Svenskt Näringsliv i Halland bjudit in riksdagsledamöter och regionpolitiker till Hotell Tylösand till ett möte med näringslivet. Under dagen presenterade företrädare från Hallands hamnar, Biltema och Derome sina verksamheter.

ANNONS

Journalisten och författaren Anders Johnson gjorde en snabb exposé av den halländska näringslivshistorien och berättade om hur handeln historiskt har gått utmed Hallands välkända vattenvägar, de fyra åarna. Johnson lyfte också fram enskilda entreprenörer och företag som gjort skillnad i Halland, till exempel skokungen Rolf Nilsson som såg till att Varberg blev huvudstad på den svenska skokartan.

Ett bärande syfte med Svenskt Näringslivs arrangemang var att visa att det halländska näringslivet har stora möjligheter att växa på den globala marknaden. Halland har inget enskilt företag som sticker ut genom sin storlek utan här finns i stället en rad medelstora och mindre företag. Därmed finns också en stor potential för många företag att växa, inte minst genom ökad export.

Men detta kräver också goda förutsättningar, om det så handlar om en bra infrastruktur i form av vägar och hamnar, eller en god relation till kommunerna där de är verksamma. Ett återkommande önskemål från företagarna var att regelkrånglet måste minska. Här finns det ett konkret budskap till de halländska kommunpolitikerna, var mer lyhörda för företagens behov och deras villkor.

Bland de riksdagsledamöter som var på plats för att lyssna på företagarna var moderaten Jörgen Warborn. Han ville lyfta fram EU som en hemmamarknad för de halländska företagen och att handelsfriheten är viktig i en tid när protektionismen breder ut sig. Warborns fokus på Europa är förståeligt då han också är aktuell som kandidat i EU-valet och har goda möjligheter att bli Hallands första representant i Europa- parlamentet.

ANNONS

De halländska företagen ingår i ett viktigt kretslopp där ett bra företagsklimat i en kommun leder till att företag växer och nyanställer. Det leder till ökad inflyttning till kommunen och ökade skatteintäkter, bättre möjligheter för både välfärden och ett gott företagsklimat.

Slutsatsen är lika enkel som självklar. För att hela Halland ska leva behöver företagen och näringslivet kunna blomstra. Här har de politiska ledningarna för de sex halländska kommunerna ett särskilt stort ansvar att tillsammans med Region Halland visa vägen.

Det som verkligen saknas i dag är en gemensam vision för det halländska näringslivet som kommunerna och regionen kan ställa sig bakom. Det är bättre att dra åt samma håll än att ständigt bli sur över att grannen har fått något som man själv ville ha.

Mattias Karlsson

politisk redaktör Hallandsposten

ANNONS