Lokal öl på Systemet vid Gekås
Lokal öl på Systemet vid Gekås Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Mur faller när Systemet öppnar vid Gekås

Lokal öl i Ullared är ett bra första steg. Nästa måste bli gårdsförsäljning för den jäsande näringen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Äntligen! Striden var hård. Systembolaget ljög och spjärnade emot. Sen tog lokalfrågan fem år att lösa. Men nu kan Sveriges största besöksmål också erbjuda det som länge borde ha varit självklart - en affär att handla alkoholhaltiga drycker i. Det är ju över 20 år sedan Strömstad fick sin andra butik - anpassad efter norska shoppingturister.

Någon särskild satsning med extra många bag-in-box görs dock inte i Ullared, förklarar områdeschefen. När bandet klippts frågar jag både honom och försäljningschefen om lappkastet från 2018. På rak arm kan ingen av dem svara. Kanske är det ett talande tecken på Systembolagets nya kundorienterade profil – att gamla, märkliga trätor har begravs? Mattias Särmalm får ringa ett samtal för att kolla varför bolaget svängde.

ANNONS

– Det som avgjorde var hur man bor och stannar på orten. Ullared blivit en destination där man stannar längre, förklarar han.

Det är en sanning med modifikation. Visst har campingen och hotellen vuxit för varje år som Systembolaget har dragit ut på etableringen. Övernattare är dock inget nytt. Och dessutom var det knappast alla gästnätter i gränsnära Strömstad som fällde avgörandet där.

Men varför grämas över alla dröjsmål en dag som denna? Istället finns skäl att inspektera hyllorna i jakt på halländska varor.

– Lokalt vin är inte så stort, men bryggerinäringen har ju vuxit snabbt i Halland, säger butikschef Mia Frisk

Hon konstaterar att ännu fler märken kan komma att exponeras i butiken framöver. Avgörande om vilka som kvalar in är dock inte hennes utan ett beslut som fattas centralt.

Detsamma kan sägas om frågan om gårdsförsäljning. Regeringen behandlar frågan med samma svekfulla nochalans som en rad andra vallöften. Plötsligt kallar finansministern det för en "diskussionsfråga". Varken Liberalernas folkhälsopolitiske talesperson Jakob Olofsgård, eller ansvarige KD-minister Jakob Forssmed, vill på något sätt riskera Systembolaget. Det finns förvisso en utredning - och exempel från Finland - som visar på att Systembolaget inte är i fara. Men ändå låter L- och KD- som om de vore anställda på bolagets kommunikationsavdelningen snarare än folkvalda.

ANNONS

– Vi ska inte stressa och spela rysk roulette med utsatta barn, sade Jakob Olofsgård en SvD intervju förra månaden.

Överförmynderiets ryttare förnekar sig inte. Och de agerar som om föga hänt med allt från alkoholvanor till politik sedan förbudsfrågans dagar. Ironiskt nog kan deras motstånd bli Systembolagets fall. För de folkliga protesterna kan snabbt växa ju mer bisarrt försvaret blir för bolaget - en monopolist som glatt säljer specialtappat boxvin och uppmanar sina leverantörer att producera billig fulöl för att stävja gränshandel och smuggling.

Redan för fem år sedan röstande Centerpartiet i Halland för att komplettera Systembolaget med licensbutiker för alkohol - en förändring i stil med apoteksmonopolets avskaffade.

Än är vi inte där. Men det finns skäl att hoppas på att dropparna urholkar stenen även på den punkten. Men först vill vi se halländsk finöl säljas på både bryggeri i bolag. För även exempelvis Byaregården och Pine Ridge är värt en resa.

ANNONS