Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, och vice chefsåklagare Anna Palmqvist mötte på tisdagen ett stort pressuppbåd när de berättade om polisens pågående arbete för att fånga de skyldiga bakom mordet på en kvinna i Malmö.
Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, och vice chefsåklagare Anna Palmqvist mötte på tisdagen ett stort pressuppbåd när de berättade om polisens pågående arbete för att fånga de skyldiga bakom mordet på en kvinna i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Besinningslöst våld måste bemötas med besinning

Kriminella och mördare måste jagas med full kraft och lagföras för sina brott. Men på sikt måste polisens – och hela samhällets – förebyggande arbete prioriteras mer. Det bästa brottet är det som inte begås.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En 30-årig kvinna med ett litet barn i famnen skjuts till döds på öppen gata. Måndagens våldsdåd i ett välbärgat område i Malmö är brutalt på många sätt och tycks befästa bilden av ett samhälle som inte förmår bekämpa gängkriminaliteten.

Reaktionerna på det bestialiska mordet har med rätta varit mycket starka, både från allmänheten och från politikerna. Det har förts fram krav på ännu mer skärpning av straffen, men frågan är om det är rätt väg att gå.

Spekulationerna om motivet till mordet har varit många, både i medier och på nätet. Men Malmöpolisen manar till besinning, det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, och vill i stället vänta in den pågående polisutredningen.

ANNONS

Därför var polisen också mycket förtegen på tisdagens presskonferens. Det som dock framkom var att en man född 1999 anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och för grovt vapenbrott. Ett misstänkt mordvapen har också beslagtagits. Dessutom har man fått in ett stort antal vittnesmål. Att polisen nu får arbeta vidare någorlunda ostört med utredningen är viktigt.

De senaste åren har gängkriminaliteten och det dödliga våldet fått mycket uppmärksamhet. Värst drabbade har de tre storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö, varit. Den senaste tiden har Sverige också drabbas av ett antal kraftiga sprängningar, det är en utveckling som samhället inte kan acceptera.

Men tvärtemot vad man kan tro har antalet skadade och dödade i skjutningar hittills i år sjunkit kraftigt i Malmö jämfört med tidigare år. Förra året sköts totalt elva personer till döds i staden och motsvarande siffra för 2017 var sju dödade. Med den mördade kvinnan har tre personer dödats hittills i år.

Givetvis är varje dödsskjutning en för mycket men nedgången i antalet våldsdåd i Malmö beror troligen på ett mycket strategiskt arbete från polisen. Successivt har flera tungt kriminella lagförts och fått långa fängelsestraff och antalet vapen som är i omlopp har minskat kraftigt.

ANNONS

Men när tungt kriminella hamnar i fängelse tycks det som att kriminaliteten kryper ner i åldrarna, en yngre generation är hela tiden redo att ta vid när den äldre faller ifrån. Detta är ett mönster som samhället måste bryta.

Polisen kan också arbeta på andra sätt. På måndagen släppte kriminologen Jerzy Sarnecki en ny rapport där han framhåller att polisen bör flytta sitt fokus från att klara upp brott och i stället satsa mer på att brott överhuvudtaget inte begås. I måndagens P1-morgon kommenterade Jerzy Sarnecki sin rapport och sa att huvudproblemet är att polisen är underbemannad och därmed måste lägga fokus på just det som är akut, och då prioriteras det före- byggande arbetet bort.

När polisen nu står inför en kraftig resursförstärkning med 10 000 nya polisanställda till 2024 vill Jerzy Sarnecki att polisen lägger mycket av den förstärkningen just på att förhindra nya brott.

Här gäller det att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger i en DN-intervju (27/8), att polisen måste kunna ingripa med kraft när det bränner till. Det gäller att handgripligen kunna ta in de som är misstänkta för brott, och inte minst att visa för allmänheten att polisen både har förmågan och viljan att agera när det behövs.

ANNONS

Att förebygga brott är givetvis bättre än att de begås. Det svåra är bara att mäta och värdera det förebyggande arbetet. I ett kort perspektiv är det viktigt att lagföra så många gängkriminella som möjligt men på längre sikt måste rekryteringen av unga till den kriminella världen stoppas, och då gäller det bland annat att se till att man satsar på de områden som är särskilt utsatta.

I Malmö har ett nyfött barn förlorat sin mamma i ett våldsdåd. Det är ett faktum som inte går att ändra på. I stället måste samhället se till att det nyfödda barnet, och alla andra barn, får växa upp i ett tryggt samhälle där brott inte lönar sig.

Så är det inte i dag, alltför många unga väljer den kriminella banan för att den bär ett löfte om snabb framgång och snabba cash. Kan man bryta det mönstret med bättre skolor och att socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri får ökade resurser är mycket vunnet.

Att vid varje våldsdåd bara ropa på längre straff kan straffa sig på sikt. Om en yngre generation inte kan växa upp med framtidstro kommer det att finnas många unga som väljer den kriminella banan.

Det skapar många förlorare, både för individen men framför allt för hela samhället.

ANNONS
ANNONS