ÖREBRO 20220326
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter sitt tal och till höger vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson under Moderaternas Sverigemöte i kongresshallen Conventum i Örebro på lördagen.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
ÖREBRO 20220326 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter sitt tal och till höger vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson under Moderaternas Sverigemöte i kongresshallen Conventum i Örebro på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Katarina Erlingson: M-strategi kring brott kan straffa sig i valet

Moderaterna kunde inte fått ett bättre påskägg ett valår, om man ska vara krass. Kravaller i utsatta områden, stenkastning och kriminella gäng. Än en gång får M chansen att ropa på strängare straff och att Morgan Johansson gör för lite.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Missförstå nu inte, det är självklart upprörande och djupt förkastligt när polisen angrips på detta sätt som gjordes i spåren av den danske högerextremistens ”demonstrationer” runtom i landet. De som gjort detta ska självklart få stå till svars för sina gärningar som är oacceptabla.

Men att likt Moderaterna ännu en gång ropa på strängare straff och att regeringen gör för lite, det blir bara tjatigt. Retoriken är högt uppskruvad när den ena moderaten efter den andra säger att tryggheten i hela landet är hotad. Argumenten är att poliserna är för få och för dåligt utrustade, men i själva verket kan det lika gärna vara bristande organisation inom delar av polisen. Men det går ju inte att säga om man är ett politiskt parti som är polisens okritiska vänner och gjort otrygghet och skärpta straff till sina huvudfrågor inför valet. Något annat som M gärna glömmer är att det tar tid att skaffa bevis, inte minst vid upplopp där det är svårt att identifiera förövarna. Bevisinsamlingen måste få ta tid i en rättsstat, men det verkar Moderaterna ofta förbise.

ANNONS

Rasmus Paludan har hållit demonstrationer i Malmö förut, där polisen haft full kontroll. Det hade man också vid den första demonstrationen i påskas, den lades långt utanför stadscentrum. Att det spårade ur på flera ställen i landet under påsken kan delvis bero på att polisen i till exempel Östergötland inte haft den skånska erfarenheten med sig. Tidigare har motståndet från kriminella gäng som ser en chans att nita polisen inte varit organiserat som det var nu.

Moderaterna målar ut regeringen som mjäkig och att den ingenting gör. Men M vet mycket väl att justitieministern inte kan peka med hela handen i en given situation. Tyvärr verkar M lyckas med sin förenklade bild. Regeringen har infört strängare straff under senare år, men M är aldrig nöjda. Partiet måste ju hålla jämna steg med Sverigedemokraterna, men då får man ligga i då SD kommer med mer och mer extrema förslag. Några av de senaste är att "asociala” ska utvisas och deras oskyldiga familjer med dem. Det borde inte ens M kunna svälja.

Visst finns det mycket kvar att göra för att minska gängens utbredning och annan kriminalitet. Men det är inte så illa i Sverige som Moderaterna försöker få det till. Om M vinner valet tack vare denna bildsättning kan de få problem att styra landet utan att uppfattas som svekfulla.

ANNONS

Det är lätt för M-politiker att skriva debattartiklar med svepande formuleringar, utan att behöva ta hänsyn till konsekvenserna. Men i en styrande position krävs något annat och det borde Moderaterna tänka på om valet går som de vill.

ANNONS