VISBY 2018-07-03
Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank, är på plats i Almedalen 
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod 10078
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv), Metro och Expressen **
VISBY 2018-07-03 Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank, är på plats i Almedalen Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod 10078 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv), Metro och Expressen ** Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Lång väg tillbaka för Swedbank

Förtroendet är sargat. Det lär krävas en omfattande genomgång av hela organisationen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 11/3. Swedbank är i blåsväder efter Uppdrag gransknings reportage om omfattande penningtvätt i Baltikum. Höstens kris inom Danske Bank har nu spridit sig till Swedbank, trots att vd:n Birgitte Bonnesen intygade att de till skillnad från danskarna var en annan typ av bank som inte hade tvivelaktiga kunder. Nu väntas Finansinspektionen kavla upp ärmarna och se över Swedbanks verksamhet, men räcker det?

I Uppdrag Granskning i SVT lyftes anklagelser om en omfattande penningtvättshärva inom Swedbank. Mellan 2007 och 2015 ska kända baltiska penningtvättare ha slussat 40 miljarder kronor via Danske Bank och via Swedbank. Dagen efter avslöjandet rasade Swedbank-aktien med cirka 13 procent, till ett förlorat värde på 45 miljarder (Sydsvenskan 20/2). Det sved hårt för Swedbanks kunder, inte minst svenska småsparare som fått se delar av sina besparingar gå upp i rök till följd av misstankarna.

ANNONS

I höstas talade Finansinspektionen om att svenska banker är annorlunda jämfört med de utländska motsvarigheterna. Swedbank stämde in i kören och menade att banken hade full kontroll och att ingen av de misstänkta penningtvättskunderna fanns i Swedbanks system. Bankens kris blir nu därför tudelad: å ena sidan misstankarna om penningtvätt och å andra sidan den i så fall skenheliga kommunikationen utåt.

Om Swedbank inte hade ridit på en av de högsta hästarna i samband med Danske Banks kris, då hade kritiken och anklagelserna inte slagit fullt lika hårt. Förtroendet för Bonnesens ledarskap är allvarligt skadat och hon kan knappast bli kvar om uppgifterna senare bekräftas av Finansinspektionen.

Swedbank har en historia av att vara en ”folklig” bank, format via en sammanslagning av Sparbanken Sverige och Föreningsbanken 1997. Under samma tid etablerades bankens verksamhet i Baltikum.Framöver väntas utredningar om vad som faktiskt har hänt och hur det i så fall har kunnat gå så långt.

Uppgifterna i Uppdrag Granskning framstår som trovärdiga, men är inte tillräckliga för att på allvar utkräva ansvar för misskötsel. Det är emellertid beklämmande att nuvarande vd:n Birgitte Bonnesen var chef för Baltikumsektionen under den tid som den misstänkta penningtvätten ska ha pågått. För även om ledningen inte visste om riskerna för penningtvätt är det i sig ett oroande tecken att Sveriges största bank saknar kontroll över så stora risker i den egna verksamheten.

ANNONS

Uppdrag gransknings avslöjanden är en början på en lång tid av kris och förhoppningsvis förändringar inom Swedbank. Förtroendet är sargat. En genomlysning av vad som hänt är sannolikt inte tillräcklig. Det lär krävas en omfattande genomgång av hela organisationen. Om det visar sig vara så att något så ruttet har kunnat lukta i flera år utan att någon har känt doften, då är det dags att vädra ut på riktigt.

ANNONS