STOCKHOLM 20220630Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet.Foto: Lars Schröder / TT  kod 12060
STOCKHOLM 20220630Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet.Foto: Lars Schröder / TT kod 12060 Bild: Lars Schröder/TT

Katarina Erlingson: Lämna valrörelsepratet och fixa integrationen!

När du kommer som flykting från ett "utomnordiskt" land - ja, egentligen ett "utomeuropeiskt" - till Sverige som är ett speciellt land på många sätt även med västeuropeiska mått mätt, då känns det tryggt och bra att bo nära andra som kommer från samma land och talar samma språk som du. Det är knappast konstigt, det gäller även om du flyttar av helt andra skäl, som svenskar i södra Spanien till exempel. Att höra sitt språk, att äta mat man känner igen är något allmänmänskligt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Men om du samtidigt inte får något jobb, inte får kännedom om hur saker fungerar i Sverige, utan fortsätter leva ungefär som i hemlandet fast utan krig, då är det lätt till att det skapas ett eget samhälle där de starkaste tar makten i området där du bor tillsammans med andra från landet där du föddes. Eftersom många inte får jobb skapas nya normer och kriminaliteten får lätt grogrund. Den svenska samhällsservicen drar sig ofta tillbaka av olika skäl, och området lämnas åt sitt öde.

Det är då risken är stor att bostadsområdet utvecklas som Falkagård och Sloalyckan i Falkenberg gjorde för några år sen. Falkagård räknades som ett särskilt utsatt område av polisen fram till 2017, då man efter ett omfattande samarbete mellan olika myndigheter och de boende lyckades få ner kriminaliteten. Sloalyckan höll på att hamna på polisens lista så sent som 2021. Falkenbergs kommun påbörjade då ett liknande arbete som på Falkagård och Sloalyckan ska nu rustas upp, vilket är hög tid.

ANNONS

Integrationsminister Anders Ygeman (S) uttryckte sig klumpigt om saken i en DN-intervju för en tid sen. Det orsakade en kritikstorm, som i mångt och mycket är berättigad men som också stegrats lite väl mycket eftersom det är val om en månad.

Att dela in människor efter etnicitet är både obehagligt och onödigt. För att lösa allvarliga samhällsproblem behövs en klarsynthet och en förmåga att lösa problemen ett efter ett. Problemen i Sloalyckan, Falkagård eller andra områden med en hög andel människor som har "utomnordisk" bakgrund beror knappast på just det. De behöver en bra skola, de behöver möjlighet att lära sig svenska, de behöver arbete, de behöver bli inbjudna i det svenska samhället. Det är det som politikerna måste lösa, inget annat.

Kritiken mot Ygeman utgår från att han fiskar i grumliga vatten när han tar Danmark som förebild i dessa frågor. Det stämmer säkert, i den här valrörelsen tenderar många partier att försöka överträffa den retorik som Sverigedemokraterna haft monopol på tidigare. Nu närmast tävlar inte bara M, KD och L om att locka tillbaka SD-väljare, utan även Socialdemokraterna sällar sig till detta, snudd på rasistiska, sätt att tänka.

Det är hög tid att se människorna i de utsatta områdena som resurser och att ta fram lösningar gemensamt med dem. I bästa fall kan det ske när valrörelseretoriken lagt sig, i sämsta fall vinner högerblocket med sin människofientliga syn på denna del av samhället.

ANNONS

Läs mer: Per Svensson: ”Klumpigt av Anders Ygeman”

Läs mer: Ygeman: Tydligare kriterier för utsatta områden

Läs mer: Sloalyckan nära pekas ut som utsatt område

ANNONS