A military hovercraft approaches shore during the Russian-Belarusian West-2013 joint war games at the Khmelevka shooting range in Kaliningrad region, western Russia, Thursday, Sept. 26, 2013. Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko watched the joint war games on Thursday. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)
A military hovercraft approaches shore during the Russian-Belarusian West-2013 joint war games at the Khmelevka shooting range in Kaliningrad region, western Russia, Thursday, Sept. 26, 2013. Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko watched the joint war games on Thursday. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service) Bild: Alexei Druzhinin

Krisen är ingenting jämfört med kriget

I sin senaste årsrapport betonar Sveriges militära underrättelsetjänst instabilitet och osäkerhet i vårt närområde.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 18/3. Det går knappt några minuter mellan nyhetsnotiserna om Corona. Det är inte konstigt med tanke på det mycket allvarliga läget som kräver både försiktighet och handling från den enskilde och samhället i stort. I den fredstida krisens hetta – som Coronakrisen ändå utgör – försvinner emellertid andra viktiga nyheter ur flödet. En sådan händelse som borde uppmärksammats mer är den senaste rapporten från Must – Sveriges militära underrättelsetjänst.

Varje år släpper Sveriges kanske hemligaste myndighet sin årsöversikt om underrättelsehoten mot vårt land. Det ger en glimt in i en värld som för de flesta kan kännas långt borta från vardagen. Underrättelsehot, spioneri, cyberattacker, sabotage och påverkansförsök är som hämtade ur actionfilmer, men det är också verklighet för vårt land och alla länder i vårt närområde.

ANNONS

Must målar upp en relativt dyster omvärldsbild som lägger betoning på instabilitet och osäkerhet. Vad som tidigare var någorlunda förutsägbart har ruckats på under de senaste åren. Inte minst har Rysslands och Kinas allt mer aggressiva agerande satt den liberala världsordningen på spel. Det är inte längre givet att det är västvärldens demokratier som kommer sätta agendan framöver: ”Tendensen är en tillbakagång för demokrati, rättsstatlighet, respekt för normer och folkrätt och för multilateralt samarbete. Traditionella samarbetsmönster och intressegemenskaper kan inte längre i alla sammanhang tas för givna.”

Vi har olyckligtvis fått se både vilja och förmåga från Ryssland att skapa oreda i Georgien, Ukraina och Syrien. Must påpekar likt många andra experter att Ryssland inte räds att använda militära medel för att uppnå sina politiska mål. Det är en avgörande distinktion som påverkar Sveriges oberoende, då vi är ett av Rysslands närmaste grannländer. Trots att Europa och USA tillsammans fortfarande har en större militär kapacitet har Rysslands visat förmågan att skapa en regional närvaro som bör få EU att känna oro. Ryssland är numera här för att stanna och de vill vara med och bestämma, oavsett om det sker genom diplomati eller genom vapenmakt.

Vi går onekligen in i en allt mer orolig omvärld. För ett litet land som Sverige kräver det att vi fortsatt håller goda relationer med våra demokratiska grannar, såväl som att vi förbereder oss för det värsta tänkbara scenario: en militär konflikt i vårt närområde. En konflikt mellan exempelvis Ryssland och Baltikum skulle ge få möjligheter för Sverige att stanna utanför. Vårt geografiska läge men också våra europeiska samarbeten skulle i en sådan eskalation leda till oundviklig inblandning.

ANNONS

Om de senaste veckornas Coronakris har ställt höga krav på samhällets uthållighet är det fortfarande ingenting jämfört med kriget. Om det är något vi ska ta med oss både från Musts omvärldsanalys och den pågående Coronakrisen är det devisen att det alltid är bättre att vara förberedd än inte alls.

ANNONS