Katarina Erlingson: Kloka lekmän bättre än inåtvända experter

Politiker som går direkt från ungdomsförbund till ett politiskt liv i riksdagen brukar nedlåtande kallas broiler. Att leva ett liv inom politikens något onaturliga ramar kan påverka personen så att det blir makten som är viktigast. Makt korrumperar, säger vissa. Det kan förstås hända oavsett yrkesbakgrund, men det kanske är lättare om man bara har erfarenhet från politiken, men behöver absolut inte vara så. Som så ofta handlar det om personlig lämplighet och mognad, och kanske om vilket parti man tillhör.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En annan "skola" tycker att politiker ska ha yrkesbakgrund i det område de är satta att styra över. Med det resonemanget ska politikerna i en barn- och utbildningsnämnd vara lärare eller förskollärare, i en sjukvårdsnämnd ska man vara sjuksköterska eller läkare, i en byggnadsnämnd arkitekt eller åtminstone byggnadsarbetare.

Av de 436 personer som kandiderar till regionvalet i Halland är bara knappt fem procent från legitimerade sjukvårdsyrken. Är det dåligt, eller kanske rentav bra? De som själva har sjukvårdsbakgrund intervjuas i HN:s artikel och tycker förstås att det är bra att de har förståelse för hur vården fungerar.

Men det är kanske bra med någon som kan se saken med andra ögon och komma med nya perspektiv. Man blir lätt blind för det som ligger en närmast. Politik handlar inte om expertkunskap utan om överblick och att se till helheten, det handlar förstås också om ideologi i vissa frågor. Att låta en lärare styra en skolnämnd blir inte bra, särskilt inte om denne är lärare i den egna kommunen. Då blir vederbörande någon sorts chef över sina egna chefer, en konstig position.

ANNONS

Samma sak kan inträffa med andra yrken. Man måste inte kunna köra ambulans för att kunna ta till sig arbetsförhållanden och veta att ambulansen bör vara stationerad så att det blir så kort utryckningstid som möjligt. Man måste inte kunna dagkirurgi för att veta att det är det bästa arbetssättet när det gäller okomplicerade operationer - observera att en okomplicerad operation också kan gälla allvarliga sjukdomar.

Att efterfråga expertis hos politikerna kan rentav vara farligt. Eller att låta vårdpersonalen själva styra verksamheten utan politisk inblandning. Det är lätt att patienten eller brukaren glöms bort, till förmån för personalen och verksamheten. Eller att skattebetalarna glöms, de som ändå står för kalaset.

Vissa förespråkar att "professionen" ska kunna styra ett sjukhus, och det kan kanske ske i viss utsträckning inom givna ramar. Men för långsiktigt och strategiskt arbete krävs det partier som kan se till helheten. Tyvärr är alltför många politiker och partier ängsliga och låter sig ledas i stället för att leda. Men har man en ideologi i ryggmärgen borde det inte behöva vara så svårt trots att man inte är läkare.

Läs mer: Få kandidater till regionvalet har arbetslivserfarenhet från vården

Läs mer: Medelålders män dominerar listorna

ANNONS
ANNONS