Sommar. Med lättade reserestriktioner ska turistbranschen förhoppningsvis klara sig men går det att turista och samtidigt hålla social distansering?
Sommar. Med lättade reserestriktioner ska turistbranschen förhoppningsvis klara sig men går det att turista och samtidigt hålla social distansering? Bild: Johan Nilsson/TT

Klarar sjukvården sommarens turister?

Med lättade reserestriktioner strömmar turisterna till. Samtidigt pekar Folkhälsomyndigheten ut Halland som en av de regioner som riskerar att drabbas värst ifall semesterbesökarna sätter igång eller snabbar på ett smittspridningsförlopp av covid-19.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I en ny rapport från Folkhälsomyndigheten pekas Halland ut som en av de regioner där det finns risk för att semesterbesökare kan sätta igång eller snabba på ett smittspridningsförlopp av covid-19, som kan leda till belastning för vården. Halland pekas tillsammans med Gotland, Kalmar och Dalarna ut som de regioner som, enligt Folkhälsomyndigheten, riskerar att drabbas värst, eftersom de har flest gästnätter i förhållande till den egna befolkningen. Trots att smittspridningen fortsätter, folk intensivvårdas och dödsfallen rapporteras in så beslutade regeringen att lätta på reserestriktionerna, med uppmaningen om att fortsatt hålla social distansering.

Kanske insåg man att det vore bättre att låta svenskarna resa men uppmana dem att fortsatt bete sig – samtidigt som man gav regionerna en chans att rusta sig för en ökad mängd besökare. Genom att lätta på reserestriktionerna finns det också ett litet hopp om att kunna rädda turistbranschen som haft det tufft under våren. Utgångspunkten i att ge svenskar frihet under ansvar är en god tanke, men går längtan efter att resa runt och turista verkligen att förena med en strikt social distansering?

ANNONS

Efter studentfirande och midsommar har det kommit små toppar i smittvågorna. Även om inte varje dag på semestern är en fest så är sannolikheten att folk kommer resa bort och hyra stugor eller checka in på hotell för att endast ligga på soffan noll. Vad är egentligen poängen med att resa bort om man ändå ska stanna inne, och om folk nu gör det hur hjälper lättade restriktioner turismen?

Vården som vanligtvis har det tufft att bemanna upp under sommaren har gått på knäna för att kunna hantera pandemin och dess följdeffekter. När resandet ökar och folk släpper på sin distansering och därmed riskerar smittökning är det regionerna som får ta smällen. Naturligtvis måste turistbranschen, som är så viktig för bland annat Halland, överleva men det är den regionala sjukvården som får ta konsekvenserna när Folkhälsomyndigheten släpper på restriktionerna och folk är dumdristiga.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det inte är resandet i sig som sprider smittan utan att man inte följer restriktionerna. Det är förvisso sant att det inte är resan i sig som sprider smittan men varför släpper man på restriktioner om det inte är för att folk ska kunna resa runt och turista? I region Halland ser med oro på vad ett ökat antal besökare kan innebära. Johanna Wichel-Steier, kommunikationsdirektör i regionen menar att i ett värsta läge är man inte säkra på att man skulle kunna klara av den belastningen på sjukvården.

ANNONS

När turisterna anländer för bad, restauranger och sevärdheter kanske de inte nödvändigtvis drabbas av Corona. Det kan vara en annan sjukdom, en allergisk reaktion eller någon som ramlar och bryter benet. Och vem tar då ansvar för Hallands överbelastade sjukvård?

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS