Ringhals kärnkraftverk
Ringhals kärnkraftverk Bild: Håkan Johansson

Maria Haldesten: Kan racet ta Ringhalsreaktor till storstan?

Om stockholmare och malmöiter vill ha mer kärnkraft, varför ska all risk tvingas på lantisarna?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Spekulationerna blir allt vildare - i takt med att elpriserna rusar. Varför nöja sig med befintliga kärnkraftverk? Vad sägs om ett litet kärnkraftverk i Malmö hamn, eller en minireaktor i centrala Stockholm?

Entusiasterna är redan på hugget - exempelvis Bahnhofs vd Jon Karlung. Han är "väldigt intresserad" av att skaffa en mindre reaktor i anslutning till ett kommande datacenter i norra Djurgårdsstaden - även om han tillstår i SVT att han förstår att det provocerar.

Tillfrågade kringboende bekräftar genast det senare. De är, milt sagt, skeptiska.

Gärna mer kärnkraft – men inte här, förklarar en kvinna.

Denna driftssäkra, smarta, moderna kärnkraftsproduktion bör helst ske på behörigt avstånd, markerar även de kärnkraftskramande Liberalerna i Malmö. Där är det uppenbarligen bara Moderaterna som kan tänka sig ett litet modulärt kraftverk i norra Hamnen - även om man föredrar Barsebäck.

ANNONS

Att dansken inte kan tänka sig någotdera är väl känt. Och Sydsvenskans ledarsida slår fast att Öresundsregionen inte bör komma ifråga överhuvudtaget. Det vore "dumdristigt" att placera kraftverk där.

Gärna nya kraftverk – men på "behörigt avstånd från storstäderna", lyder åter resonemanget.

Exakt vad behörigt avstånd innebär framgår inte. Kanske anses exempelvis Varberg vara lagom litet och obetydligt för att kunna offras, om olyckan är framme?

Just Ringhals har förvisso, på senare tid, påmint oss om att leveranssäkerheten inte är total ens med denna teknik. Den mänskliga faktorn råkade ju framtvinga en reaktoravstängning.

Men om verken bli fler, om än mindre, blir sådana bakslag mindre kännbara.

Att Ringhals redan ligger i startgroparna för ett möjligt bygge av små modulära reaktorer känner nog de flesta HN-läsare till. Men att Ringhals skulle leverera SMR till Bahnhofs bakgård verkar ännu mindre sannolikt.

– Den utvecklingen ser vi inte. De lite större varianter som vi gör en förstudie om att bygga - de ska finnas här på vår sajt, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Kanske blir det i stället företaget Blykalla som blir först med att sälja mindre modulära reaktorer? En av företagets medgrundare, en professor i reaktorfysik vid Kungliga tekniska högskolan, tänker sig en framtida massproduktion i Oskarshamn. Det avslöjades nyligen vid en näringslivsträff.

ANNONS

– Sedan grundkonceptet lanserades har det pratats om "radhusreaktorer", men vägen dit är ganska lång, konstaterar Anna Collin krasst.

Hon har rätt. Den nya tekniken är i sin linda - och ingen vet säkert vad som faktiskt kan förverkligas, och om prislappen blir rimlig.

Men om den dagen kommer att vi står där, med färdiga massproducerade verk, bör de spridas rättvist. Det är orimligt att kräva att de boende på mindre orter som ska pådyvlas allt. OM tekniken blir så pass säker som regeringen och andra tillskyndare hävdar - är det lika rimligt att lägga ett verk i Stockholm som längs Hallandskusten.

ANNONS