Ove Bengtsson, vice ordförande närsjukvårdsnämnden, och Christian Lidén, ordförande Hallands sjukhus.
Ove Bengtsson, vice ordförande närsjukvårdsnämnden, och Christian Lidén, ordförande Hallands sjukhus.

Katarina Erlingson: Kamp för att få igenom rullande vårdcentral

Mobila vårdcentraler, hur svårt kan det vara? Tydligen väldigt svårt, frågan har diskuterats länge runtom i landet men har inte fått fart någonstans. Alla partier pratar om nära vård och hur viktig den är, ändå är man fast i fyrkantiga byggnader av tegel och betong.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Centerpartiet i Halland har fört fram frågan tidigare och återvinner den nu inför höstens val. På en pressträff pratade man om "rullande vårdcentraler" och hänvisade till den nu rullande vaccinationsbussen som åker runt i länet och erbjuder vaccin mot covid-19. Blodbuss finns i andra län, men det har Region Halland av svårförklarliga skäl inte anammat.

Så länge det inte ska bedrivas avancerad vård borde mobila enheter kunna fungera alldeles utmärkt. Även om Halland har ganska många vårdcentraler finns det vita fläckar, inte minst i inlandet. Att möta människor på platser där de befinner sig, som arbetsplatser och shoppingcentra, skulle kunna vara möjlighet. Det kan avlasta vårdcentralerna som har alla faciliteter och ge plats till de patienter som verkligen behöver mer avancerad hjälp.

ANNONS

Närsjukvårdsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utreda mobil vård. Utredningen "När vården knackar på" har nyligen presenterats i nämnden, men fokuserade framför allt på hembesök för äldre och för barn. Nämnden återremitterade ärendet för att "utreda konsekvenser gällande ekonomi, tillgänglighet, listningsfrekvens, aktuella geografiska områden, eventuella effektiviseringsvinster".

Kort sagt var närsjukvårdsnämnden inte nöjd med utredningsresultatet så här långt. Det politiska förslaget om mobila vårdenheter, som främst Centerpartiet driver men som de har lyckats få med sina alliansvänner på, skiljer sig alltså från det tjänstemännen vill genomföra. Förvaltningens utredning pekar främst ut problem med mobila enheter. Det riskerar att bli problem med vårdhygienen, det tar för lång tid att resa mellan orterna och då skulle man inte hinna med så många patienter. Hur man har kommit fram till att en mobil enhet bara skulle kunna ta emot fyra patienter på en hel dag framgår inte, det låter mer än godtyckligt beräknat. Förvaltningen konstaterar att det är problematiskt att det inte finns väntrum. De ser också att det krävs möjlighet att koppla upp bussen till vatten och avlopp samt el och internet. Ingen ände på problemen.

Möjligheterna med rullande vårdcentraler tas inte alls upp. Centerpartiet lär ha en rejäl uppförsbacke framför sig om de ska lyckas driva igenom det här beslutet. Att som politiker ha en motsträvig tjänstemannaorganisation framför sig är ansträngande. Det är uppenbart att tjänstemännen inte tycker att mobila vårdcentraler är en bra idé och därför lyfter de heller inte fram några fördelar. Det är knappast alla typer av patienter som ska använda sig av den rullande vårdcentralen, men den skulle vara ett viktigt komplement. Centerpartiet verkar få kämpa för sitt vallöfte.

ANNONS

Läs mer: Centerpartiet vill ha rullande vårdcentral i Halland

Läs mer: Mobila enheter alternativ till nedläggning?

Läs mer: Rolfstorp kan få flexibel mobil vård

ANNONS