Många tjejer på transportprogrammet
Många tjejer på transportprogrammet Bild: Annika Karlbom

Jämställdhet i arbetslivet på väg att förbättras

Ledare 26/2. Ska jämställdheten förbättras behövs ansträngningar på många olika fronter. Inte minst inom jobb och utbildning krävs ett proaktivt arbete. Det blir allt vanligare att det kliver ut en tjej ur de stora långtradarna som trafikerar vägarna med gods.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Några av dem kan vara utbildade på fordonsprogrammets transportinriktning. På Peder Skrivares skola i Varberg är könsfördelningen på denna inriktning jämn sen några år tillbaka.

Tjejerna på bilden, Moa Malmsten, Tova Hovgrim och Otthilia Svensson, säger i en nyhetsartikel i HN att andra tjejer har banat väg. Det är tydligt att förebilder är viktiga.

-Jag tror att många behöver inse att om man är intresserad av något så ska man inte lyssna på andra, säger Otthilia Svensson.

Gymnasiechefen Tobias Ramstedt säger att skolan arbetar för att förändra den sneda könsfördelningen på många program. Och det finns en del kvar att göra. På Ventilations- och fastighetsprogrammet går för närvarande inte en enda tjej. På Vård- och omsorg är andelen killar inte ens uppe i en på fem.

ANNONS

Alla gymnasieskolor och alla studie- och yrkesvägledare behöva jobba hårt med jämställdhetsfrågorna. Inte minst behöver fördomarna hos de vuxna göras synliga, annars kan det inte ske någon förändring. Förebilder måste lyftas fram, och då inte bara tjejer på mansdominerade yrken utan även killar inom kvinnodominerade.

Det finns förstås fördomar även ute i arbetslivet. I en ny studie vid Linköpings universitet visas att mäns ansökningar sorteras bort när de söker jobb inom yrken som domineras av kvinnor. Allra svårast är det att komma till intervju när män söker jobb som lokalvårdare.

Forskarna ser att det är männen som mest möts av fördomar i ansökningsprocessen, medan kvinnorna inte möter diskriminering i samma utsträckning. Universitetet skickade ut 3200 påhittade ansökningar och noterade sen svaren. Mäns ansökningar till jobb i ”kvinnoyrken” sållas alltså bort i högre utsträckning än kvinnors ansökningar till ”mansyrken”. Varför det är så har forskarna i nuläget inget svar på, det kräver en ny studie i så fall.

Man kan spekulera i vad det kan bero på. Det kan till exempel bero på yrkets status, där den låga statusen inom många kvinnodominerade yrken kan göra att rekryteraren undrar varför en man vill söka ett sånt jobb, underförstått att det måste vara något fel på honom. Eller att rekryteraren, som troligen är en kvinna, inom kvinnodominerade yrken uppför sig som sina kollegor i ”mansyrkena” gjort tidigare, att man väljer det kön man känner bäst till. Det skulle betyda att jämställdheten kommit längre inom mansdominerade yrken, vilket är intressant men det behöver analyseras ytterligare.

ANNONS
ANNONS