ENKÖPING 20170803 Sneby bergtäkt i Enköpings kommun. Foto Mons Brunius / TT kod 115
ENKÖPING 20170803 Sneby bergtäkt i Enköpings kommun. Foto Mons Brunius / TT kod 115 Bild: Mons Brunius/TT

Inte på min bakgård eller jatack, gärna?

Ledare 15/2. Halland är inte känt som något gruvlän även om det faktiskt funnits en del mindre gruvor eller dagbrott som numera är nedlagda. Fältspat har brutits i Derome gruvor och även i Hanhals på 1800-talet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Sjönevad hade en granatgruva på 1930-talet, vilket man använde till att göra slippapper. I gränstrakterna mot Småland fanns förr en liten kvartsgruva, och man kan än i dag hitta spår i form av vita stenar i byarna omkring.

Nuförtiden finns det mest grus- och bergtäkter i Halland och trakterna runt Varberg och Falkenberg har flera stenbrott. En stor täkt öppnade på 90-talet i samband med att motorvägen skulle byggas och då behövdes förstås en massa ballastmaterial. I takt med andra utbyggnader i Halland ansökte ägaren om ett nytt 20-årigt tillstånd, men det var grannarna snabba med att överklaga. Det tog flera år innan frågan var avgjord. Ärendet gick upp ända till Högsta Domstolen som tog god tid på sig att meddela att man inte beviljade prövningstillstånd vilket innebar att täkten kunde fortsätta.

ANNONS

Sverige har en förhållandevis generös minerallagstiftning som tillåter även utländska bolag att prospektera och provborra. Samtidigt är det många som överklagar och den juridiska processen är allt annat än enkel. Det är självklart aldrig roligt att få en gruva eller bergtäkt i närheten av där man bor. Samtidigt borde flera människor rannsaka sig själva, var ska brytningen ske i stället? Vill vi att samhället ska utvecklas och vara modernt? Vill vi ha en bättre väg eller en ny och fräsch skola och bibliotek? Då krävs det förstås material och det är rimligen bättre för miljön om det tas så nära platsen där det ska användas som möjligt. Man ska förstås som granne inte alltid ge sig bara av den anledningen, det kan ju finnas goda skäl att flytta brytningen en bit. För att samhället ska kunna utvecklas behövs det emellertid förståelse från invånarna för vissa olägenheter under en längre tid. Att brytningen kan ge arbete används sällan som argument, men det borde lyftas fram mer.

Alltfler skaffar elbilar eller kan inte klara sig utan batterier. Vem kan numera leva utan sin mobiltelefon? Det behövs också batterier för att lagra energi som inte kan förbrukas meddetsamma. Solceller och vindkraft behöver kompletteras med stora batterier som kan lagra energin. Det kan förstås fortsätta brytas av barnarbetare i Kongo, Ryssland eller Kina men det finns faktiskt fyndigheter i Sverige. Kanske inte så mycket i Halland, åtminstone inte när det gäller jordartsmetaller. Ska vi fortsätta leva ett modernt liv som också kan bidra till ett fossilfritt samhälle, då är det mer än rimligt att man också får finna sig i att det kan öppnas gruvor och täkter i ens närhet. Att markägarna ska få mer betalt och bättre rättigheter är självklart, men det är en annan historia.

ANNONS

ANNONS