Regnbågsdagarna i Varberg är en påminnelse om att det fortfarande inte är självklart att älska vem man vill.
Regnbågsdagarna i Varberg är en påminnelse om att det fortfarande inte är självklart att älska vem man vill. Fotograf: Gregor Fischer/TT

Inte en självklar rätt att älska vem man vill

I Varberg pågår Regnbågsdagarna. Ett utmärkt tillfälle att visa att man stöttar allas rätt att vara den de är och älska vem de vill. Men även om mycket har kommit långt mår HBTQI-personer mycket sämre och utsätts för mer hat och hot än heterosexuella.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I något mindre skala än vanligt har Pride Varbergs Regnbågsdagar dragit igång. Istället för det sedvanliga upplägget med bland annat parad har man ställt om och flaggar på flera olika ställen, ordnar quiz och informerar på stan för att uppmärksamma frågan. Samtidigt vittnar arrangörerna om att de har fått flera av sina skyltar förstörda under veckan.

Samtidigt som stoltheten över vem man är ska uppmärksammas och firas skaver det när man inser att rättigheten att vara vem man vill, älska vem man vill och flagga för det inte är självklar.

Rätten att vara den man är och älska vem eller vilka man vill torde vara grundläggande i varje fritt samhälle. Och även om det är så i lagar och konstitutioner så ser den bistra verkligen ofta annorlunda ut. Det blir man snabbt varse om som ung HBTQI-person (ett paraply- begrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner). Det liv som är självklart för de flesta är inte lika självklart för den som avviker från samhällets rådande normer. Att känna att man inte kan vara den man är får konsekvenser för hur man kan leva sitt liv men också för den fysiska och psykiska hälsan. Unga HBTQI- personer utsätts i större utsträckning för mobbning, hot och våld än andra unga. Undersökningar som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har gjort visar att en fjärdedel av unga homo- och bisexuella kvinnor uppger att de har försökt ta livet av sig. Var femte av 16-25-åringarna i gruppen homosexuella och bisexuella har utsatts för fysiskt våld av en förälder, partner eller annan närstående vuxen. Det är dubbelt så stor andel som bland unga heterosexuella. Bland unga homosexuella och bisexuella är det 65 procent av kvinnorna och 48 procent av männen som blivit bemötta på ett kränkande sätt. Många har lågt förtroende för polisen, skolan, sjukvården, socialtjänsten och Arbetsförmedlingen på grund av att de känner sig diskriminerade i mötet med personalen.

ANNONS

Att sätta in stöd och visa acceptans mot unga HBTQI-personer är i många fall livsavgörande. Att ordna Regnbågsdagar, Pridefestivaler och dylikt är ofta ett lätt men framförallt viktigt sätt att engagera en hel stad med invånare, butiker, kyrkor och andra föreningar. Kunskapen om vad HBTQI är och innebär och konsekvenserna av detsamma behöver komma fler till del.

Även om mycket har blivit bättre i samhället så möts fortfarande alldeles för många av hat och hot verbalt eller i form av skadegörelse. Använd Regnbågsdagarna till att lära er och andra i er närhet om vad det innebär att inte leva enligt samhällets normer. Det finns alldeles för mycket att förlora på att inte arbeta mer med förebyggande åtgärder och se till att fler unga kan känna att rätten att vara vem man vill och älska vem man vill är självklar.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS