stockholm 20200305 Statsepidemiolog Anders Tegnell,  och Anneli Bergholm Söder chef för operativa avdelningen MSB och Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsenvid Folkhälsomyndighetens pressträff på  torsdagen. Foto Claudio Bresciani / TT kod 10090
stockholm 20200305 Statsepidemiolog Anders Tegnell, och Anneli Bergholm Söder chef för operativa avdelningen MSB och Johanna Sandwall krisberedskapschef på Socialstyrelsenvid Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen. Foto Claudio Bresciani / TT kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Håll avstånd – och förstå att hålla huvudet kallt

Det finns fler smittor än Corona att hålla ifrån sig. Inse att ”Sverigegårsönder”-profeterna står på rad för att utnyttja sjukdomsutbrottet till att sprida misstro.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 7/3. ”Detta är inte en övning”. Orden från Världshälsoorganisationens chef är ämnade att få både ledare och allmänheten på alerten. Och för den som känner sina katastroffilmer är frasen måhända lite väl bekant.

”Den här epidemin är ett hot varje land, rikt som fattigt” fortsatte han och markerade att det är inte är läge för ursäkter utan för åtgärder.

”Länder har planerat för den här typen av händelser i decennier. Nu är det dags att agera utifrån de planerna.” markerade han skarpt.

Sverige har, förstås, en beredskapsplan för pandemi – även om vi inte räknar smittan som det ännu. Enligt planen är Folkhälsomyndigheten samordningsansvarig på nationell nivå. Tanken är att myndigheten, stödd på den vetenskapliga expertis som står till dess förfogande, ska ge ”stöd till planeringen på regional och lokal nivå, där det operativa arbetet bedrivs.”

ANNONS

Vi ser redan att så sker. I Halland, liksom i resten av Sverige, är beredskaps- och analysarbete i full gång.

Men kan vi lita på huvudansvariga myndigheter? Svenskar brukade vara hyfsat trygga med det. Men de senaste årens politiska svängningar har bidragit till att undergräva förtroende inte bara för folkvalda utan också mot centrala samhällsfunktioner. Därför kan vi vara 100 procent säkra på en sak – nämligen att vissa står redo att utnyttja tillfället. Det börjar redan plockas politiska poäng på Corona.

Att Sverige inte har agerat exakt på samma sätt som en del andra länder väcker ”rättmätiga frågor” enligt exempelvis Moderaternas idéprogramssekreterare Alice Teodorescu Måwe. Hon låter antyda att myndigheten inte är försiktig nog. Det konkreta exempel som lyfts fram är den franska uppmaningen att barn som visats i riskområdet skulle hållas i hemkarantän i ett par veckor.

Att en stockholmare, där sportlovseffekten har varit särskilt påtaglig de senaste dagarna, tänker tanken är måhända förståeligt. Låt oss därför påminna om det där med att det ”operativa arbetet bedrivs på regional och lokal nivå”.

Om Moderaterna i Stockholm, som ju har makten där, vill vara försiktigare än Folkhälsomyndigheten kräver ger självstyret den möjligheten.

Föräldrar vars arbetsgivare ställer karantänkrav – vilket många nu gör – kan i sin tur själva välja att hantera sina barn på motsvarande sätt. Den som medvetet semestrat i ett riskområde kan ju lämna en ledighetsansökan till skolan på eget bevåg.

ANNONS

Med det sagt, den bästa medicinen är förmågan att hålla huvudet kallt. Inse att de råd som ges från myndigheterna inte är politiskt motiverade utan vetenskapligt baserade. Alla läkare tänker förstås inte exakt lika i varje given sekund. Dessutom är viruset nytt, vilket lämnar visst utrymme för lite olika tolkningar. Det ligger i sakens natur.

Inse dock att en statsepidemiolog har mer på fötterna än ”arga grannen” på facebook. Så håll rimligt avstånd från panikmånglarna på samma sätt som du håller rimligt avstånd till en snuvig medmänniska. Det senare är ju vi svenskar hyfsat bra på i största allmänhet i jämförelse med andra länder. Fransmännen må hålla sina barn hemma från skolan, men de kindpussas ju stup i ett...

ANNONS