Grannlaga bevarande av det gamla fiskeläget

Ledare 16/1. I alla år har hamnen i Glommen varit förbehållen just för hamnverksamhet, något annat tillåter inte den gällande detaljplanen. Men i takt med att antalet fiskare och annan verksamhet kring fiske minskar blir den stora hamnen rätt öde. Det har samhällsföreningen i Glommen tröttnat på för länge sen, men Falkenbergs kommun har inte agerat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Men nu verkar något äntligen vara på gång, vilket kan läsas om i en nyhetsartikel här i HN. Nu håller kommunen på att ta fram ett utkast till detaljplan som ska presenteras under våren. En ändrad detaljplan krävs alltså för att kunna använda hamnen till annat än fiske.

Det är egentligen konstigt att kommunen dröjt så länge, det finns inga andra fiskelägen i Falkenbergs kommun, och dessutom när samhällsföreningen tryckt på. Det är förståeligt att samhällsföreningen nästan gett upp. 2016 var en ny detaljplan ”på gång” och även 2018 hade kommunen ”på allvar” tagit tag i arbetet med ny detaljplan. Därför får man hoppas att kommunen nu äntligen gör slag i saken.

ANNONS

Det som samhällsföreningen är orolig för är att det ska byggas för många bostäder som då hotar fisket. Verksamheten kring fiske både bullrar och luktar och det vore inte första gången i så fall om nya invånare skulle klaga på en verksamhet som funnits sen urminnes tider. Fråga vilken kommun som helst.

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson säger i HN:s nyhetsartikel att det behövs bostäder för att bidra till finansieringen av områdets utveckling.

-Vi vill att fisket ska vara kvar. Det är liksom Glommens själ och det ska vara den atmosfären likt fiskelägena i Bohuslän, säger han.

Förstås vore det bra om det byggs bostäder så att de äldre kan bo kvar i Glommen när de inte orkar sköta sitt hus längre. Men fördelningen mellan bostäder och övriga verksamheter är ett grannlaga arbete, liksom utseendet på de bostäder som byggs. Är det kanske dessa frågor som gjort att detaljplanen dröjt så länge?

Nackdelen med att bygga vid havet är att det är så attraktivt att priserna blir väldigt höga. Det kan hindra en naturlig omflyttning inom Glommen och locka välbemedlade sommargäster som bara bor på orten på sommarhalvåret. Samhällsföreningen kämpar för att det ska vara en ”levande hamn” och vill, förutom fisket, ha restauranger och affärer på området. Samtidigt finns det förstås en gräns för hur mycket sådan verksamhet en liten ort som Glommen kan hysa.

ANNONS

Alla kommuner med havs- och sjönära lägen har svårigheter att hitta balansen när de ska utveckla gamla områden till något nytt. Därför är det extra viktigt att ha ett omfattande samråd under planarbetet, så man tar tillvara invånarnas synpunkter och kunskap om sin ort. Om Glommen skulle bli en semesterort som bara lever på sommaren vore inte trevligt för någon.

ANNONS