Glass är gott, ändå ger nya cafét viss bismak

Centrala Falkenberg behöver ett lyft. Men det betyder inte att kommunen får hyra ut mark till underpris.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 6/2. Entusiasmen hos centrumutvecklaren går inte att ta miste på. Men så är beskedet om det nya glasscafét lite av en drömsorti för Henrik Olsson. Att framgången med prisbelönta Borgmästargården gav mersmak är lätt att förstå. Så varför inte bearbeta en annan, välkänd livsmedelstillverkare från kreativa Slöinge?

Att uppvaktningen fick glasstillverkaren att smälta som isglass i högsommarvärme är begripligt. Och projektet tajmas väl. Förra året gjorde SIA glass sitt ”bästa år i historien” och slog ”alla tidigare lönsamhetsrekord”, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Skyltfönster

Då är det ju heller inte så konstigt att familjeföretaget är berett att satsa i centrum genom att bygga ett nytt glasscafé på Rörbecksplatsen. Det blir ju ett skyltfönster för företaget lika väl som ett sätt att, förhoppningsvis, bidra till att skapa mer liv och rörelse i stan.

ANNONS

Att det blir Sia glass som bygger åt sig självt är förstås det enda rimliga. Hur några tjänstemän initialt ens kunde tänka tanken att kommunen skulle bygga ett café åt en enskild näringsidkare är svårt att förstå. Lyckligtvis skrotades den idén under arbetets gång.

Rättvis taxa?

Ändå är det något som skaver. Ett markarrende för på 1866 kronor i månaden (22 400 kronor per år) för en plats i Falkenbergs absoluta centrum låter väldigt lågt.

– Det är ingen hög avgift, jag reagerade lite på det, tillstår en tjänsteman och skruvar på sig.

Taxan är baserad på det belopp som gäller för ”upplåtelse av allmän platsmark” – det vill säga det belopp exempelvis en krog betalar för att få hålla sig med uteservering.

Sådana taxor följer fastställda principer. I Varberg ligger exempelvis taxan för en kiosk på över 25 kvm i centralorten på 1100 per m² per år. I Falkenberg får en krögare som uppför uteservering betala 80 kr per m² och månad.

Om vi applicerar de siffrorna på det aktuella glasscaféet, vars byggnad skall bli 38 m² (plus utskjutande tak på 6,5 m²), skulle det ge kallhyra på minst 41800 kr /år i Varberg. En årsavgift enligt uteserveringsprincip i Falkenberg skulle landa på 36480.

ANNONS

Men nu är det ju fråga om en byggnad som får tillfälligt bygglov på tio år och som dessutom rimligen lär behöva tillgång till el, vatten och avlopp. En nota för bruket av det senare är förhoppningsvis tänkt att belasta Sia Glass separat. Men det är ändå ganska tydligt att kommunen – enligt liggande förslag – är förvånansvärt generös.

Är det rimligt? En kommun som strävar efter att lyfta sitt centrum och fixa en ny yta för lek och njutning på Rörbecksplatsen kanske tycker det. Och lokaltillverkad glass på sunda, gräddiga råvaror är ju gott för både barn och vuxna.

Kruxet är att en kommun inte får underprissätta och gynna enskilda näringsidkare. Då kan Konkurrensverket ha invändningar – och andra företag kan känna sig förfördelade.

Självklart skulle ett glasscafé berika Falkenberg! Men eftersom satsningen är speciell bör kommunen vara noga med att allt går rätt till.

Vad utseendet beträffar kan man inte påstå att tillskottet sticker ut. Av ritningarna att döma blir det lite av en minikopia av torggrillen/pressbyråhuset, inklusive fyrkanten på taket för ventilation. Det blir stora glaspartier i den publika delen och en disk/köksdel i grått.

Nog för att arkitektur och färgval väl binder samman Rörbecksplatsen med Stortorget. Men lite mer av glassig kulör hade man önskat sig. Den här delen av centrum är ju redan på tok för grå!

ANNONS

Å andra sidan kan man ju landa i design likt Kungsbackas avskräckande exempel. Den bruna boden har dock fler problem än färgen, nämligen lönsamhet. Måtte det gå bättre för Falkenbergs nytillskott!

ANNONS