Gör inte vågen för Varbergs nya hotell trekanten

Tinnar och torn är inte Varberg främmande. Men man måste inte sticka upp för att sticka ut. Höghushotell är en dussinlösning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 1/3. Nog kommer det att piska upp vågor alltid – förslaget till nytt hotell i Varberg. På den punkten gör det kanske skäl för sitt namn.

Rörelserna i folkdjupet kan redan skönjas. På Hembygdsföreningen Gamla Varbergs FB-sida skräder man inte orden. Kontrasten till kommunledningens hyllningar kunde svårligen vara större.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil talar om ”Ett fantastiskt fint förslag som kommer bli ett nytt landmärke i Varberg.”

På Hembygdsföreningen Gamla Varbergs hemsida dyker i stället ord som ”fruktansvärt”, ”storhetsvansinne” och ”höghussjuka” upp.

De senare är helt befogat. 14 våningar är väldigt mycket. Hur högt kan varje Varbergare enkelt bedöma. Det är nämligen i nivå med husen på Söderhöjd.

ANNONS

Så är det något hotellet kan sägas bli en ”pendang” till är det väl dessa höghus. En entusiastisk Christopher Bergenblock (C) syftar dock på det nya vattentornet Våga när han talar om pendang. Men det är mer missvisande. För medan tornet får just en vågform, består det nya hotellet snarare av ett antal klossar. Lite som ett barns stapelbygge, fast mer storstilat.

Att det högsta klossarna är trekantiga sägs bidra till att fler rum skall få den efterlängtade havsutsikten. Och det är förstås ett av motiven för att bygga högt.

Ett annat är att skapa ”landmärken”. Men vill vi trycka upp ett höghus i ansiktet på besökarna, som förtar vyn över fästningen. Det är i dagsläget vårt att bedöma skalan, och kommunstyrelsens ordförande vet inte säkert – men hotellet ser ju ut att vara i nivå med fästningen. Kanske ska man dra en linbana dit från hotelltoppen? Sånt är ju populärt i Göteborg, varifrån man lånat in jurymedlemmen Björn Siesjö.

Som stadsarkitekt har han gjort sig känd för sin vurm för just höga hus. Och han har gång på gång klargjort att han ogärna vill ha enstaka höghus utan föredrar klungor.

Det kan ju få vem som helst att ana oråd inför fortsättningen av Västerport. För det tycks ju som att juryn, som avgjorde hotelltävlingen, har haft politikernas öra. Varberg bör dock hålla huvudet kallt. I fråga om höghus är splittringen stor bland experter.

ANNONS

Claes Caldenby, professor emeritus i arkitekturens teori och historia, tillhör de mest kända och hårdaste kritikerna mot höghusvurmen.

”Ibland finns det en föreställning bland politiker att ett högt hus ska ”sätta orten på kartan”. Det är naivt, ingen kommer att minnas Jönköping för att man bygger samma höga hus som i många andra städer”.

Så sade han i Jönköpingsnytt, om stadens högflygande hotellplaner.

Det sätter lite fingret på problemet. Höga byggnader har blivit en dussinlösning. Sådana finns snart i varje större svensk stad. Det finns inget innovativt och kreativt över detta.

Hotell Trekanten må ha varit det allra bästa av de tre förslag som låg på juryns bord. Och formen på tornet är mer förlåtande. Hellre triangel än rektangel. Men det betyder inte att höghushotell är den bästa lösningen för Varberg.

Den här staden, med sin prisbelönta stadskärna och sina ikonbyggnader – såsom fästningen, kallbadhuset och stadshotellet – måste lägga sig vinn om att bevara det som gör Varberg unikt och lockande.

Ett hotell har en given plats i Västerport. Och att det skall vara öppet och välkomnande för många är väl självskrivet. Varberg vill ju ha en levande stadsdel, inte ett sovkvarter. Men ett läckert hotell, eller ikonhus, måste inte vara högt.

ANNONS

Varbergs klassiska silhuett, med sina lagom höga byggnader, präglas av harmoni och balans. Att Västerport, inklusive hotellet, naturligt kan bindas samman med den gamla stadskärnan är angeläget. Bär det i minnet när den här stadsbyggnadsfrågan nu skall stötas och blötas. Än finns tid för eftertanke och synpunkter. Även om man hade kunnat önska att hotellprojektet hade präglats av större öppenhet från start.

ANNONS