Gör företagande mindre riskfyllt

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Energi, entusiasm, och en massa jävlar anamma är det som möter en när man stiger in i Palo Alto-området i Kalifornien. På en liten yta, strax söder om San Francisco, har några av världens viktigaste företag samlats. Här finns Hewlett-Packard, VMware, Tesla Motors, Fords innovations centrum, Skype och Google. Här finns också giganten Facebook.

Det är en effektiv och välkomnande kvinna som tar emot mig på Facebooks huvudkontor. Jag får en snabb genomgång av företaget och hon berättar att nästa stora grej är artificiell intelligens, ai. Ai kommer att underlätta för människor med funktionsvariationer.

Efter Facebook besökte jag också Nordic innovation house i Washington. Där träffade jag svenskar som jobbar i USA. Det som slog mig efter det besöket var den stora skillnaden i mentalitet mellan Sverige och USA. I USA SKA man ha några misslyckade start-ups i bagaget för att räknas. I USA är det svårt att få någon att ta dig på allvar om du inte kan visa upp några fiaskon som du dragit lärdomar av.

ANNONS

Här i Sverige råder snarare en panisk rädsla för att misslyckas. Budskapet från svenskarna i USA är tydligt: Sverige har en enorm potential som innovationsland. Inte bara för att vi erbjuder alla, oavsett bakgrund, möjlighet till att utbilda sig till precis det den vill. Utan också för att vi har en lång tradition av innovation och företagsutveckling.

I en undersökning som gjordes av Novus i början av året visade det sig att närmare hälften av alla svenskar inte upplever att entreprenörskap uppmuntras i Sverige. Det är katastrofalt. Inte minst eftersom entreprenörer spelar en otroligt viktig roll i den svenska ekonomin och står för en stor del av alla nya arbetstillfällen.

Enligt de tillfrågade tyckte de flesta att den privatekonomiska risken var för hög och att det var för krångliga regler. Nära 40 procent ansåg att otryggheten var för stor utan fast anställning.

En ljuspunkt är att yngre och studerande har en mer positiv syn på entreprenörskap.

Och det kanske är i våra trygghetssystem som skon klämmer. Vi har ett starkt och tryggt välfärdsnätverk, uppbyggt under många år. Det är dags att anpassa och utveckla det så att även de som våga satsa på eget får samma trygghet som de med fast anställning. Vi måste göra det lättare och mindre riskfyllt att driva företag. Vi måste se till att svenskarna vågar tro på sina egna idéer och förmågor. Så att de vågar satsa. Och kanske misslyckas.

ANNONS
Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS