Fredrick Federley: Vi behöver alla hålla Corona tillbaka

Redan förra månaden skrev jag om Coronaviruset i min krönika. Det är dags igen, vi behöver sätta stopp på virusets framfart. Virusets spridning är oroande på många plan. Symptomen må vara annorlunda och varierande i hur allvarligt de slår, men vi är alla lika inför risken att bli sjuka. Viruset bryr sig inte om gränser eller nationalitet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Det är nu vi ser vikten av att ta ansvar för sitt eget beteende. Jobba hemifrån om möjligt, skydda riskgrupper, tvätta händerna ofta och framförallt: res inte i onödan. Världshälsoorganisationen har sagt att de fruktar ifall viruset får fäste i ett land som inte har de resurser som krävs och med en underutvecklad sjukvård. I all denna skräck och tragedi så har vi i Sverige tillgång till fungerande sjukvård och expertmyndigheter.

Många medlemsländer inom EU är hårt pressade av smittspridningen och arbetar intensivt för att sjukvården ska orka med den större andel patienter. I Bryssel har mina anställda blivit inlåsta i sina lägenheter. Danmark har stängt sina gränser, Norge och andra länder likaså. Sprider sig viruset i fattigare delar av världen så kan effekterna bli än värre. Samtidigt som EU arbetar för att stötta medlemsländer kan vi inte glömma de migranter som inte har något som helst skydd.

ANNONS

Vad som händer ifall viruset når de flyktingar som sitter fast mellan Turkiet och Grekland eller i flyktinglägren utan ett större sjukvårdsstöd, vill jag knappt tänka på. Människor på flykt har ingen myndighet som informerar om viruset eller ett samhälle som kan fånga upp en ifall man blir allvarligt sjuk. Den sjukvård som finns tillgänglig i flyktinglägren är redan hårt belastad och människorna lever oftast väldigt tätt inpå varandra - något som leder till att virussmittor snabbt sprids runt.

När stämningen vid gränsen mellan Turkiet och Grekland fortsatt är osäker är det ofantligt viktigt att den här frågan inte glöms bort. Det kan vara svårt att fokusera på något annat än det som sker i andra EU-länder och i sitt hemland. Men tar vi inget ansvar för de utsatta flyktingarna och vänder dem ryggen så kommer det få förödande konsekvenser. Om ett virus får härja fritt bland människor som redan är i en utsatt situation och utan stöd står vi inför en tragedi.

Särskilt måste vi tacka hjältarna i sjukvården. Det bästa vi kan göra för dem och för oss är att se till att tvätta händerna och ta situationen på allvar.

ANNONS