Anna Sandberg, deltidsbrandman i Falkenberg.
Anna Sandberg, deltidsbrandman i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Flexibla lösningar ett måste för fler brandmän

En misslyckad informationskampanj. Det kan man kalla försöket att informera inom Falkenbergs kommun i syfte att rekrytera deltidsbrandmän. Kampanjen drog igång för två år sen och redovisades i augusti 2021. Resultatet är plus minus noll. Inget har egentligen hänt. Mer än förhoppningsvis att någon blivit lite kunnigare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Deltidsbrandmän är ryggraden i den svenska räddningstjänsten och Räddningstjänsten Väst, dit Falkenbergs och Varbergs kommuner hör, är inget undantag. Inte minst för de mindre orterna och landsbygden är deltidsbrandkårerna betydelsefulla.

Det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän, därav kampanjen, men problemet kvarstår alltså. Det duger inte att oja sig, nu krävs det krafttag. Kanske är det som kommundirektören i Varberg, Carl Bartler, tror, att kriget i Ukraina ökat viljan till att engagera sig i till exempel hemvärnet och att det också kan "spilla över" på räddningstjänsten, men det återstår att se.

Nästan ingen av deltidsbrandmännen är kommunanställda vilket är ytterst anmärkningsvärt. Det krävs förstående arbetsgivare oavsett om deltidsbrandmannen är kommunanställd eller jobbar i det privata näringslivet. Det är rimligt att fundera på om arbetsgivaren ska få kompensation för de veckor som brandmannen har beredskap.

ANNONS

Som Anna Sandberg på bilden föreslår borde man kunna få jobba på distans, det vill säga på hemorten, när man har beredskapsvecka. Förutsättningen för att jobba som deltidsbrandman är nämligen att man bor på orten och kan rycka ut inom några minuter.

Det är de små brandstationerna som saknar full bemanning - dessa ligger också i mindre orter. Mycket ligger därför i invånarnas eget intresse att kunna bidra vid olyckor eller bränder på hemorten. Många måste förstå att det inte är så enormt hög tröskel att bli deltidsbrandman och att även kvinnor kan bli det.

Vessigebro ska få en helt ny brandstation, vilket är mycket positivt. Då finns möjligheter till träningslokaler och även omklädningsrum för kvinnor, något som ofta saknas i dag. Även i Fegen är tanken att brandstationen ska byggas om för att få samma faciliteter. Där får vi verkligen hoppas att strandskyddsregler eller annat inte sätter käppar i hjulet, stationen ligger precis vid Fegensjön.

Det är dags för kommunerna att ta krafttag för att hitta lösningar. Smidighet från både arbetsgivare och räddningstjänsten krävs. Halmstads kommun erbjuder kombinationstjänster för deltidsbrandmännen. Det kan till exempel vara som vaktmästare på en skola eller inom bostadsbolaget. Det kan vara en lösning bland många, men budskapet måste vara att tänka utanför den berömde boxen. De deltidsbrandmän som finns måste få drägliga arbetsvillkor och invånarna måste kunna känna trygghet i att få hjälp av en närliggande räddningstjänst.

ANNONS

Läs mer: Anna Sandberg kombinerade distansjobb med beredskap

Läs mer: Fortfarande svårt att rekrytera deltidsbrandmän

Läs mer: Deltidsbrandmän är viktiga för tryggheten

ANNONS