LONDON 20220315
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö på Joint Expeditionary Force möte i London.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060
LONDON 20220315 Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö på Joint Expeditionary Force möte i London. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Maria Haldesten: Finlands sak är vår och vi hör hemma i Nato

Äntligen! Finlands slutspurt i maratonloppet mot Nato har delvis påskyndats av Putins brutala krig - men medlemskap är ett naturligt slutmål för en lång process.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Saunan är het. Björklöven redo att skördas. Och Finland redo att kliva in i Natovärmen. Där inne väntar inte minst Danmark och Norge - som ser en nordisk gemenskap i alliansen som ett viktigt steg mot ökad säkerhet i vårt hörn av Europa.

Det är också precis vad Finlands president Sauli Niinistö och dess statsminister Sanna Marin påpekar i sitt gemensamma pressmeddelandet.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato."

Självfallet hjälper detta historiska besked även vårt land. Och det välkomnas brett. Men så är ju även tunga S-veteraner som Jan Eliasson och Margot Wallström numera ense om att Sverige inte kan stå kvar på perrongen när Finland hoppar på Nato-tåget.

ANNONS

Världen har förändrats - både gradvis och dramatiskt sedan muren föll. Och vi med den. Nu är tiden mer än mogen.

Samtidigt lär det knorras på sina håll. Som på ett tjänsterum på högskolan i Halmstad. Lektor Frida Stranne försökte nyligen, med osakliga påståenden, driva opinion mot finskt medlemskap. I Finland. I debattartikeln - i Hufvudstadsbladet - påstod Frida Stranne att processen forcerats fram, att Finland agerande i "panik" och på basis av "romantiserade" bilder av vad Natomedlemskap innebär.

Skämsfaktorn blir extremt hög när en forskare blottar sin okunnighet på ett så uppenbart sätt. Finland har ytterst god koll på Nato - och lång och bitter erfarenhet av sitt opålitliga granne i öst.

Finland tar seriöst på analyser. Tankesmedjor har vritt och vänt på Nato-frågan i åratal. Natomedlemskap har analyserats i utredningar. Och dessutom har Finland lärt känna Nato genom partnerskap och gemensamma övningar.

Det senare gäller även Sverige. Redan i alliansens barndom sprang vi in och ut genom bakdörren i Nato-sammanhang. Redan på 90-talet riktade diplomater vid Natohögkvarteret kritik mot det svenska hyckleri som skönjdes bakom den officiella "neutraliteten".

Så när en lokal S-politiker som Per Svensson berättar för väljarna att han är osäker i Natofrågan - eftersom Sverige har varit alliansfritt i så många år - finns skäl att undra vad han menar. Som gymnasielärare i historia och samhällskunskap borde han väl exempelvis känna till att Sverige, sedan 90-talet, har deltagit aktivt i Partnerskap för fred med mera?

ANNONS

Både Sverige och Finland har varit djupt involverade i de politiska diskussionerna i Nato och deltagit i stora Nato-övningar som Trident Juncture och Cold Response. Både Finland och Sverige har dessutom deltagit i FN-stödda, fredsbevarande operationer som letts av Nato.

Den bild som vissa vill teckna, likt nämnda lektor vid Högskolan i Halmstad, att närmandeprocessen till Nato skulle ha gått snabbt eller vara baserad på oklara "romantiska" bilder är alltså helt falsk.

Däremot har öppenheten i den politiska debatten, i synnerhet i Sverige, lämnat en del att önska. För den saken bär socialdemokraterna det största ansvaret, vilket nu krånglar till det för en ledning som vill få fotfolket med sig. Tack ock lov tycks dock partiet vara på att leta sig ur den dimridå man själv lagt. Sökljuset från Finland hjälper till.

ANNONS