En falskspelares slag mot byskoleeleverna

Era löften var inte vatten värda. Så bespara oss krokodiltårarna, Per Svensson och Peter Dygården!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 27/5. Att banta är inte att utveckla. Det är att börja avveckla. Hur långt Socialdemokraterna med anhang är beredda att gå återstår att se. Men beskedet om att börja skära ned verksamheten är ett rått svek mot eleverna på Årstadskolan, personal och föräldrar.

Föräldrar som nyss andats ut sedan deras kamp burit frukt, känner nu oro och ilska. Barnen, som nyss var glada, har åter fått ett slag i magen.

Skälet är det gamla vanliga – pengar.

– Det är ett beslut som måste fattas för att möjliggöra en ekonomi i balans under 2019, vilket är vårt uppdrag, förklarar Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Den här gången lindas beskedet alltså inte in i floskler om att större skolor är bättre för eleverna. Och kanske finns skäl att känna tacksamhet över att Falkenberg slipper den sortens illa underbyggda analyser som låg till grund för förra mandatperiodens nedläggningsförslag – som Peter Dygården också var med om att presentera. Men det finns inget trösterikt över att skolan används som budgetregulator.

ANNONS

– Det känns ända in i själen, säger Peter Dygården om de ”verksamhetsanpassningar” som står för dörren.

Krokodiltårar av det slaget kunde de gott ha besparat väljarna i allmänhet och drabbade familjer i synnerhet.

Det allra värsta med nedskärningar av de slag som nu har aviserats är att det finns en påtaglig risk att de blir dyrare i slutändan. Om ett antal elever misslyckas i skolan, till följd av kortsiktigt besparingstänkande, kan det i slutändan stå kommunen dyrare än en helhjärtad satsning på skolor med kvalitet. Att ge familjer möjlighet att sätta bo där det passar dem och välja mindre byskolor, är ett sätt att verka för barnens bästa. Det gynnar i förlängningen hela kommunen. Det är ju ingen hemlighet att det i Falkenberg finns skolor, bland andra Söderskolan, som har fått kämpa med att öka andelen elever som går ut skolan med godkända betyg.

Genom sin skolpolitik kan en kommunledning även påverka var befolkningstillväxt sker. Det är Per Svensson medveten om. Före valet flörtade han med väljarna öster om E 6:an och anklagade Centerpartiet för att vilja svika landsbygdens barn. Svensson skröt om att ha räddat byskolor från nedskärningar med hjälp av V och vissa moderater.

Nu han förvandlats till sitt eget varnande exempel och börjar bedriva landsbygdsfientlig skolpolitik. I HN förklarar han sveket med att det kunde ha varit ännu värre och skyller dessutom på att man är ”många i det här samarbetet” och man ibland måste ge med sig.

ANNONS

Det tarvar sin förklaring. Menar han kanske att Lars Fagerström (L) piskat på? Det vore ju anmärkningsvärt då Liberalerna, under påtaglig dramatik under allianstiden, lovade verka för att småskolorna skulle (för-)bli F6-skolor. Eller var det möjligen KD:s Georgia Ferris som inte ville dalta med landsbygdsskolorna? Eller är allt MP:s fel?

Alla som minns hur skolfrågan skapade spänningar i Alliansen är ju oerhört nyfikna på hur det förhåller sig inom den nya kommunledningen. Vem driver på och hur långt är man beredd att gå? Invånarna i Fagerred, Älvsered, Okome med flera bör hursomhelst förstå att dra i larmsignalen och åter samla försvarstrupperna. För den nya ledningens löften tycks vara lika pålitliga som garantier från den sämsta sortens telefonförsäljare.

ANNONS