Diskriminerande synsätt gentemot årsrika

Ledare 18/1. Vaccineringen mot covid-19 har pågått i några veckor och först ut har varit de som bor på äldreboenden och de som har hemtjänst samt personal som arbetar nära dessa personer. I februari är tanken att nästa fas ska komma igång. Då ska sjuttiplussarna bli vaccinerade och man ska starta med de äldsta. Även sjukvårdspersonal och personal inom omsorgen tillhör denna fas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
MJÖLBY 20201227
Margit Bylfors på Bokens vårdboende i Mjölby blir vaccinerad av sjuksköterskan Ann-Louise  Broberg mot Covid-19.
Foto: Stefan Jerrevång / TT / kod 60160
MJÖLBY 20201227 Margit Bylfors på Bokens vårdboende i Mjölby blir vaccinerad av sjuksköterskan Ann-Louise Broberg mot Covid-19. Foto: Stefan Jerrevång / TT / kod 60160 Bild: Stefan Jerrevång/TT

Ganska snabbt kom krav på att vårdpersonal borde vaccineras så tidigt som möjligt, vilket innebär att några regioner börjat med det. Det är förstås rimligt att de som är satta att vårda och bota ska prioriteras högt.

Överhuvudtaget är prioriteringar när det gäller dessa saker generellt extremt svåra, men Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vaccinering mot covid-19 bygger på att den tydligaste riskfaktorn är ålder.

Det dröjde inte länge innan det uppstod diskussioner på sociala medier som kan tolkas som ett förakt för gamla och svaga. De ska ju ändå snart dö, så varför ska de prioriteras, verkar förvånansvärt många tycka. Det är förfärligt, men samtidigt kanske inte förvånande. Trots att Sverige har inskrivet i lag att det är förbjudet att diskriminera någon på grund av ålder är det mer än vanligt med åldersdiskriminering av årsrika personer. Den 86-åriga riksdagsledamoten för Liberalerna, Barbro Westerholm, har lanserat detta sympatiska ord och kämpar hårt för att bryta det förhärskande synsättet på äldre.

ANNONS

Man kan säga mycket om USA i dessa dagar, men där är det snarast ett krav att vara en mogen och årsrik person för att bli vald till president. Om Sverige kunde ta till sig åtminstone lite av det synsättet vore mycket vunnet. Det är en enorm skillnad på äldre och äldre, men så fort man passerar en viss ålder klumpas man genast ihop till en osynlig grå massa.

Pandemin har satt fokus på att vi inte har en tillräcklig respekt för årsrika personer. Många politiker talar gärna om ”våra äldre”, vilket är en nedsättande syn på personer som har uppnått en viss ålder eller som är i behov av en viss sorts hjälp. De är ingens äldre, de är vanliga människor precis som alla andra även om de levt många fler år.

När LO:s ordförande Susanna Gideonsson under fredagen krävde att vissa yrkesgrupper skulle få förtur till vaccinering mot covid-19 sa hon indirekt att de årsrika skulle prioriteras ner.

Hon hänvisade till personal som träffar mycket folk i sitt arbete och därför behöver vaccineras snabbt, men då glöms det bort att det är de årsrika som drabbas hårdast av sjukdomen. Det är cyniskt att välja bort de årsrika till förmån för att försöka framstå som en bra ledare för sina egna medlemmar i LO.

ANNONS

Synsättet kring de årsrika personerna måste förändras i Sverige, något annat vore ett brott mot humanism och mänskliga rättigheter.

ANNONS