Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark
Utredaren Maria Hemström Hemmingsson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT Bild: Jonas Ekströmer/TT

Den som betalar skatt bör kvalificera sig till a-kassan

En allmän a-kassa bör införas, det passar bättre ihop med en modern mer flexibel arbetsmarknad och skulle skapa trygghet åt fler.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/6. Arbetslöshetsförsäkringen måste komma fler till del. Det har inte minst Coronakrisen visat där det blev tydligt hur lätt det är att hamna mellan stolarna och hur snabbt det kan gå. Betänkandet från utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster som nu lämnats över till regeringen är välkommen. Under krisen har jobb försvunnit i snabb takt och kraven för att få a-kassa var det plötsligt få som levde upp till. De åtgärder som gjorts med anledning av krisen har varit välbehövda men mer behöver göras.

Utredningen föreslår bland annat att ersättningen ska baseras på inkomst, inte på antalet arbetade timmar som det är idag. För att få a-kassa måste man enligt förslaget ha haft en årsinkomst på minst 120 000 och fyra av de månaderna måste inkomsten ha varit minst 10 000 kronor i månaden.

ANNONS

Steget mot en a-kassa som fler kan ta del av är ett bra första steg men man bör gå vidare och anpassa systemen ytterligare inför den arbetsmarknad som finns i dag. Den ser annorlunda ut mot vad den gjorde när flera av dagens lagar och system kom på plats. Man stannar kortare på samma arbetsplats och vidareutbildar sig i högre utsträckning. Lägg därtill att färre är fackligt organiserade och arbetskraften alltmer heterogen. Därför bör man införa en grundläggande a-kassa som är allmän, liksom flera andra försäkringssystem vi har. Alla betalar genom skattesedeln, alla kan ta del av det. Med en allmän a-kassa skapar man både en trygg och flexibel arbetsmarknad där fler vågar röra på sig.

För att inte riskera att vi låses in med ett föråldrat system bör man dock införa möjligheten att exempelvis kompetensutvecklas under tiden man uppbär a-kassa. Arbetslöshetsförsäkringen måste ses som en renodlad omställningsförsäkring med tydliga tidsgränser för att motverka långvarig arbetslöshet – men också med relativt stor frihet för individen att själv utforma sitt jobbsökande. Den bör dessutom reformeras i linje med en flexicuritymodell, i enlighet med Januariavtalets 19:e punkt. Det skulle innebära en trygghet för den anställda och en flexibilitet för arbetsgivaren. En välfungerande arbetsmarknad måste ha reformer som gynnar både flexibiliteten och tryggheten, inte det ena eller det andra. Utöver en reformerad arbetslöshetsförsäkring det krävs det även en reformation av LAS och Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Alla tre frågor ryms inom ramen för Januariavtalet. Nu måste såväl regeringen som C och L driva igenom de reformer som behövs.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS