Vart bär det av i år?
Vart bär det av i år? Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den samvetsgranne turistens dilemma

Att Europa öppnar upp är en lättnad för många, samtidigt som andra lyfter ett varningens finger.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 21/6. Det var nu inte helt lätt innan heller. Att turista med gott samvete alltså. Flyget är dåligt för miljön, överkonsumtion lika så. Väl på plats ska du helst klämma in något uppbyggligt besöksmål och dessutom ska all logistik fungera.

I pandemins tidevarv var det däremot först inte komplicerat alls, det var bara att låta bli. Res max två timmar från hemorten, håll dig till din bubbla. Innan fungerande vaccin var det säkrast att hålla semestern inhemsk och isolerad.

Framgångar i form av dalande smittspridning på grund av tillgängliga vaccin komplicerar dock bilden.

Nyligen lanserades de så kallade "Covidbevisen" (tidigare benämnda gröna bevis). Europaparlamentet antog besluten den 9 juni och beviset ska gälla från och med den 1 juli.

ANNONS

Detta är ett digitalt, enhetligt system inom EU, ett intyg om vaccination och senast 12 augusti också om negativt covidtest eller tillfrisknande från att ha haft sjukdomen.

Tanken är att det väsentligt ska underlätta resande inom Europa, lanserat lagom till sommaren.

Samtidigt som systemet lanseras avråder Världshälsoorganisationen, WHO, från utlandsresor just inom Europa. I en kampanj tillsammans med Unicef betonar man att ett ökat resande kan leda till en ökad smittspridning. Erfarenheten från förra sommaren, då många mer eller mindre blåste faran över och smittspridningen, speciellt bland unga, ökade kraftigt, har fått WHO att uppmana till återhållsamhet.

I takt med att den allmänna smittspridningen dalar ökar en potentiellt farligare mutation. Den nya, mer smittsamma, deltavarianten får också fäste på fler ställen, i skrivande stund dock inte i Halland.

Utrikesdepartementet avråder däremot inte från resor inom EU/EES/Schengen och Storbritannien. Avrådan gäller inte heller länderna på EU: så kallade undantagslista, till exempel Thailand, Australien och Japan.

I grund och botten är det samma intressekonflikt som vi har haft att brottas med hela pandemin, vi kan bara hoppas att det här är sista akten.

Människors uppehälle och framtida välstånd ställs mot riskerna med en ökad smittspridning. Vi har en besöksnäring och en hotell- och restaurangbransch som går på knäna. Lägg därtill turismberoende ekonomier, som det redan krisande Grekland. Medelhavslandet öppnade upp reda i maj och ropar nu efter besökare.

ANNONS

Också på hemmaplan har företagen drabbats. Branschorganisationen Visita beräknade att den halländska turistnäringen minskade sina intäkter med tre miljoner under förra året.

På sikt spår man däremot ljusare tider. Den covidsäkra, mer lokala och naturbetonade turism vi börjat ägna oss åt verkar ha fått fäste och förväntas växa även efter att den sista restriktionen släppt.

Så även om dilemmat kvarstår så verkar i alla fall framtiden kunna bjuda på fler och mer närbelägna alternativ.

ANNONS