COSTA RICA20080114Folkliv i San JoseFoto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / Kod: 10020
COSTA RICA20080114Folkliv i San JoseFoto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / Kod: 10020 Bild: Leif R Jansson / TT

Den låga simkunnigheten förtjänar att tas på allvar

Att simkunnigheten brister bland skolbarnen är ett verkligt problem som varit känt länge, både regionalt och nationellt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Brödtext här..Ledare 25/6. I går kunde Hallands Nyheter rapportera om den bristande simkunnigheten hos många av Varbergs femteklassare. Björn Laid, skolidrottskonsulent i Hallands skolidrottsförbund, skräder inte orden utan beskriver den som ”katastrofalt låg”. De illavarslande nyheterna är tyvärr inte särskilt nya. Redan 2014 larmades det om att simkunnigheten i regionen var låg. Då kunde var tionde sjätteklassare inte simma. Året efter varnade samme Laid för hur det stod till bland Falkenbergs sjätteklassare: ”hälften har inte i havet att göra”.

Med detta i åtanke hamnar den utdragna reparationen av Veddige simhall i än mer kritisk dager. Veddige simhall, vars nyöppnande försenades med flera månader, tjänar som den enda inomhusbassängen i kommunen medan den nya simhallen i Håsten byggs. Den gamla stängde förra våren och den nya beräknas vara klar 2021. Den låga simkunnigheten påvisar med all önskvärd tydlighet vikten av att ha fungerande lokaler.

ANNONS

Den sjunkande simkunnigheten är en illavarslande trend som förtjänar att tas på allvar. Att simkunnigheten bland nyanlända är låg har länge varit känt och bland annat uppmärksammats av SLS, Sveriges Livräddningssällskap. I Falkenberg ger de nyanlända dock inte hela förklaringen, där sjunker simkunnigheten bland infödda svenskar.

Pia Hjertström, verksamhetschef för kvalitet och utveckling på barn och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun, tror att det handlar om attitydförändringar. ”De senaste åren har skolan haft ansvaret för att eleverna blir simkunniga och därmed kanske vårdnadshavarna i högre grad lämnar ansvaret till skolan tidigare”. Om det stämmer är det oroväckande på två sätt; dels att skolan brister och dels att föräldrarna inte upptäcker det.

Faktum är att skolan kräver simkunnighet först i sjätte klass. Den förälder som helt förlitar sig på skolans simundervisning är alltså garanterad att barnet kan simma först vid 12 års ålder, förutsatt ett godkänt betyg.

När SLS tillsammans med Trygg-Hansa genomförde en undersökning av simkunnigheten 2015 framkom många både ögonöppnande och oroande resultat. En majoritet av föräldrarna ansåg att barn bör vara simkunniga vid 6-7 års ålder, en högst rimlig ålder. På frågan om när föräldrarna tror att barn avkrävs simkunnighet i skolan svarade många från årskurs 3.

En omedelbar åtgärd handlar alltså om att skolan måste vara väldigt tydlig med vad man erbjuder, och vad man inte erbjuder.

ANNONS

Att kräva simkunnighet först från sjätte klass är dock alldeles för sent. Även om föräldrarna uppmärksammas på dem sent ställda simkunnighetskraven så har alla inte samma möjlighet att erbjuda sina barn simskola. Undersökningen pekar också, föga förvånande, ut föräldrar med låg inkomst som de som i högre grad förlitar sig på skolans simundervisning.

I Sverige drunknade 135 personer förra året. Arbetet med att minska dödssiffran kommande år måste pågå dagligen.

.

ANNONS