Demokrati måste få ta den tid som behövs

De senaste veckornas händelser i USA är häpnadsväckande. En president som vägrar acceptera en valförlust, en mobb som intar Kapitolium, ett andra riksrättsåtal mot Trump. Lite förundrade ställer vi oss frågan hur det kunde hända.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20101104
Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060
STOCKHOLM 20101104 Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Samtidigt är det ju lätt att se vad som gick fel. I grunden handlar det om att alltför många inte känner att de får vara med på tåget mot framtiden. Grupper och landsändar där inkomsterna stagnerat, samhällsservicen försvunnit och medellivslängden inte längre ökar. Den växande ojämlikheten, avindustrialiseringen och avfolkningen av stora delar av vårt land är verkliga problem. Sverige har inte haft samma dramatiska utveckling som USA med spökstäder och sjunkande realinkomster för arbetare, men vi ser även här dramatiskt ökade skillnader i inkomster och delvis i levnadsvillkor. En hel del beror på politiska beslut.

Jag förstår att det kan kännas frustrerande när politiker inte klarar av att lösa de här problemen. Det kan vara frestande att rösta på ett missnöjesparti för att ”stöka till det lite”. Bland de väljare som röstade på Trump och på ytterkantspartier som lovar enkla svar finns en längtan efter en stark ledare som verkligen tar tag i problemen snabbt. Det kan låta bra men det slutar nästan alltid illa. Demokratin är det bästa system vi har för styre av ett land. Alla andra har visat sig katastrofala för mänskligheten. Men demokrati går långsamt – och måste få gå långsamt. Jag hör ibland ledande oppositionsföreträdare i ett alltmer uppskruvat tonläge kräva att regeringen agerar – och agerar snabbt. Samma företrädare borde veta att demokrati ibland tar tid. Visst kan det behövas snabba beslut – särskilt under en pandemi – men oftast är det viktigare att man fattar rätt beslut. Då krävs beredning och reflektion.

ANNONS

Vi har tre politiska nivåer (fyra med EU) i Sverige och en hel del myndigheter. När de ska involveras i beslut kan det bli byråkratiskt. Ibland upplevs det som att vi politiker skyller på varandra på olika nivåer eller i värsta fall på tjänstemän på myndigheter. Oftast vill jag säga är den diskussionen inte ett försök att skylla på någon annan utan att utröna var ansvaret ligger. Regeringen styr riket – men kommunalråd och regionpolitiker vill sällan att Stockholm ska tala om exakt hur saker ska fungera.

Sverige har en stark förvaltningstradition. Under pandemin har vi alla sett hur hårt personalen i sjukvården och omsorgen sliter för att verkligen ge så god vård som är möjligt under väldigt svåra förhållanden. De får inte tillräcklig uppskattning – särskilt inte lönemässigt. Jag har också mött lojala tjänstemän på många myndigheter som sliter hårt med att klara av att få ut de omfattande krisstöd regeringen bestämt om. Även de gör ett viktigt arbete för att Sverige ska fungera.

Nu har de en ny utmaning – men denna gång en positiv sådan. Till midsommar ska alla vuxna svenskar ha erbjudits att vaccinera sig. Det ger hopp om en möjlig återgång till vardagen någon gång efter sommaren. Till dess – ta hand om er. Håll i och håll ut!

ANNONS
Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS