Deltidsbrandmän är viktiga för tryggheten

Ledare 27/8. När det brinner eller man i övrigt behöver hjälp från räddningstjänsten är det en förutsättning att hjälpen kommer snabbt. Det betyder förstås att räddningstjänsten måste finnas på flera platser i en kommun, särskilt i kommuner där centralorten ligger i ena ändan av kommunen, som Varberg och Falkenberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det finns brandmän som är heltidsanställda i räddningstjänsten, men på mindre orter är brandmännen deltidsanställda och rycker ut när det behövs. De har ofta beredskap, en vecka i taget, men har en annan anställning i grunden.

I Falkenbergs kommun finns deltidsbrandkårer i Ullared, Vessigebro och Fegen. Samtliga av dessa kårer har problem att rekrytera personal. Man har 5-8 minuter på sig att ta sig från sitt arbete eller hemmet till brandstationen för att därifrån göra utryckningen tillsammans med kollegor. Det förutsätter att brandmannen både arbetar och bor bara några minuter från brandstationen.

Det krävs förstående arbetsgivare som låter sin personal försvinna mitt i en arbetsuppgift, men på mindre orter är det sannolikt lättare att inse hur viktigt det är med ett lokalt brandförsvar. Trots det kan det vara svårt att rekrytera, då arbetsmarknaden inte möjliggör att man bor och arbetar på samma ort.

ANNONS

Även kommunen själv är arbetsgivare och borde lättare kunna avvara sina anställda under räddningsinsatsen, men det förutsätter en kunskap och förståelse kring hur räddningstjänsten fungerar. Därför har Falkenbergs kommun utrett behovet av brandmän och har riktat en informationskampanj till sina egna verksamheter, vilket redovisas på kommunfullmäktige på tisdag.

Vissa verksamheter har förstås lättare än andra att låta medarbetare rusa iväg mitt i en arbetsuppgift. Lagar man lunch till ett helt äldreboende eller vårdar någon på LSS-boendet är det inte lika lätt. Glöm fördomarna om vilket kön som arbetar i vilket område, både män och kvinnor kan bli brandmän men förstås kan inte vem som helst bli det.

Kommunen behöver vara beredd på kostnader för dubbelbemanning de veckor som brandmannen har beredskap. Man måste också vara öppen för att låta medarbetare jobba hemifrån under beredskapsveckor, det skulle kunna lösa en del av rekryteringsproblemen, förutom den självklara lönefrågan.

Det är bra att Falkenbergs kommun försöker vara proaktiv när det gäller att minska problemen att hitta deltidsbrandmän. Invånarna i Falkenbergs inland behöver känna lika stor trygghet som de som bor inne i stan när det brinner, sker olyckor eller liknande. Det är också bra att kommunen försöker tänka nytt och inte fastnar i bilden av att brandmannen är en man som arbetar på det lokala sågverket. Det kan alltså lika gärna vara en kvinna som arbetar på äldreboendet. Räddningstjänsten måste fungera i takt med tidsandan.

ANNONS
ANNONS