STOCKHOLM 20210701
Covid Vaccinationsbevis. Det digitala vaccinpasset.
Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010
STOCKHOLM 20210701 Covid Vaccinationsbevis. Det digitala vaccinpasset. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Covidpass löser inte problemen långsiktigt

Ledare 26/8. Det pratas och tjatas om covidpass alltmer. I Frankrike är det till exempel krav på att visa upp covidpass om man vill äta inomhus på restaurang och detsamma gäller i Danmark. För att ta några exempel från andra länder. Många svenskar tycker att det är dags att införa covidpass i Sverige också.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I Sverige har restriktionerna börjat lättas upp, men nu när smittspridningen ökar igen signalerar Folkhälsomyndigheten att vi inte kan gå över till det sista steget ännu. Ändå har 80 procent av personer över 18 år fått sin första dos och 60 procent är fullvaccinerade. Det är få som blir allvarligt sjuka eftersom de äldre är fullvaccinerade och de unga klarar sjukdomen bättre.

Restriktionerna för resor lättade i juli och nu undrar många, framför allt inom kulturbranschen, varför det är OK att sitta på fullsatta tåg och bussar men inte i en teatersalong. Jonas Gardell, som blivit en sorts talesperson för kulturen, kräver att vaccinpass införs så att kultursektorn kan komma igång och slippa ifrån det limbo man befunnit sig i under hela pandemin.

ANNONS

Det som varit symptomatiskt under hela pandemin är att både folkhälsomyndigheten och regeringen är så försiktiga, men också otydliga om vad som gäller och varför. Restaurang- och nöjesbranschen har behandlats styvmoderligt på oklara grunder och det verkar tyvärr fortsätta. Skulle myndigheterna känna sig säkrare på att smittspridningen är under kontroll om covidpass infördes som krav? Som det är nu verkar osäkerheten göra att branscherna straffas onödigt mycket.

Men är det en lösning på problemet att langa upp ett covidpass om man vill gå på till exempel Falkenbergsrevyn? Den som av olika skäl inte tål vaccinet, ska den personen då straffas fast den är en utpräglad revyfantast? Är det bra att utestänga dem som vägrar covidvaccinet av mer eller mindre grumliga skäl? Blir de benägna att lyssna på myndigheterna i framtiden om vi skriver dem på näsan så tydligt? Är det inte risk att det blir långsiktiga konsekvenser för tilliten i samhället om regeringen mer eller mindre tvingar folk till vaccinering om man vill leva ett utåtriktat liv?

En aspekt som krönikören Emanuel Karlsten skriver om i Göteborgsposten (24/8) är att det kan vara riskabelt att tvinga på människor vaccinering. Sverige har en unik historia av frivillig vaccinering där de allra flesta följer vaccinprogrammet. Att riskera att bryta denna unika trend kan definitivt straffa sig på sikt.

ANNONS

Att resa utomlands är kanske ingen mänsklig rättighet, men att få gå på restaurang och teater i sin egen stad borde vara självklart. Tillräckligt många är vaccinerade för att det ska kunna ses som relativt ofarligt, och myndigheterna måste släppa på sin ängslighet och ge nöjesbranschen tydliga besked.

ANNONS