Emma Wiesner, Centerpartiet 220824
Emma Wiesner, Centerpartiet 220824 Bild: Fredrik Wennerlund

Emma Wiesner: Busch och Kristersson lovar runt men håller tunt

Under valrörelsen fick vi många löften, som nu ett efter ett försvinner ut i tomma intet. Det är lätt att göra så. Att vifta med tusenlappar och säga att det fixar sig bara väljarna röstar som de populistiska löftesmegafonerna önskar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Men att lösa samhällsomvälvande kriser kräver mer av oss politiker. Dessa är betydligt svårare att hantera än vad det är att göra poster i sociala medier och att trycka upp valaffischer.

Frågan där det här blir allra mest tydligt är energikrisen. Regeringens elkrispaket blev inte alls vad de lovade i valrörelsen. Än så länge är det bara en modell, som inte kommer att ge skydd för extrema priser i vinter. Och den som har haft höga elräkningar i norra Sverige får ingenting. Människor och företag som flyttar nu i slutet av 2022 riskerar också att gå miste om en retroaktiv ersättning. De riskerar verkligen att komma i kläm.

ANNONS

Det senaste halvåret har jag varit med och förhandlat satsningen REPowerEU. Det är 300 miljarder euro som ska finansiera nya och smartare energilösningar.

Men det är på lång sikt. Nu behöver vi snabba åtgärder för de familjer och företag vars ekonomi redan blöder. Här finns tre möjliga vägar framåt, och vi kommer behöva vandra längs samtliga.

Den första kan regeringen lösa, men än så länge har de inte sagt ett ljud om energieffektiviseringar. Här kan det gröna avdraget vidgas för att omfatta energieffektivisering. Företag behöver få särskilda incitament att effektivisera och Energimyndighetens kampanj måste bli mer kraftfull.

De andra två är åtgärder på EU-nivå. Vi måste pressa ner gaspriserna med EU-gemensam upphandling – där finns det inom kort ett gemensamt upphandlingsinstrument som hjälper till att pressa gaspriserna.

Men vi måste också tillfälligt se över hur priserna på elmarknaden styrs. Den stora utmaningen är hur vi ska kunna reformera elmarknaden utan att förstöra den. Den har under lång tid fungerat bra, men när Vladimir Putin manipulerar marknaden innebär det en ohållbar situation för hushåll och företag.

De förslag som lagts fram hittills har inte imponerat. Att sätta ett pristak på gas skulle på allvar riskera att förvärra krisen genom en minskad import – för varför skulle leverantörerna vända sig till Europa om exempelvis Asien betalar mer? Och att beskatta övervinster retroaktivt bidrar inte till att sänka elräkningarna. Elkunder skulle fortfarande betala ett högt pris, för att sedan eventuellt vänta på en statligt utbetalad kompensation.

ANNONS

I stället bör man på EU-nivå se över hur elen prissätts och utreda möjligheterna att kortsiktigt begränsa gasprisets påverkan på elpriset. Det är gaspriset i Europa som pressar upp elpriserna i södra Sverige. Vi måste återskapa tilltron till elmarknaden och minska kostnadsbördan för hushåll och företag, samtidigt som vi bygger in en mekanism som kan skydda oss mot framtida kriser. Därmed stärker vi elmarknaden, i stället för att krossa den.

Ulf Kristerssons och Ebba Buschs första insatser har inte imponerat. Inga konkreta förslag har lämnats. Diskussionen rör sig långsamt framåt, oklart om riktningen är den rätta. De svenska konsumenterna får fortsätta med höga elpriser. Regeringen lovade stort i valrörelsen, nu är det dags att leverera.

ANNONS