Bostadsbrist. För en stor del av landets antagna högskolestudenter väntar bostadsbrist.
Bostadsbrist. För en stor del av landets antagna högskolestudenter väntar bostadsbrist. Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

Bristen på studentbostäder är ovärdig Sverige

Bostadsbristen borde aldrig vara en anledning att tacka nej till sin drömutbildning. I verkligheten tvingas dock många unga tacka nej till studier i den stad de helst önskat då bristen på bostäder omöjliggör en flytt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I dagarna kom antagningsbeskedet till högskolan och hundratusentals får veta om de blivit antagna till sin drömutbildning. Fler än vanligt har sökt, vilket till stor del kan bero på den pågående pandemin. När allt fler söker sig till högre utbildning blir bristerna mer uppenbara; allt lägre kvalitet på utbildningen, problematik med matchning mot arbetsmarknaden och bostadsbrist. Årets nya högskolestudenter har många utmaningar framför sig.

Att utbilda sig är att rusta sig inför framtiden och det är glädjande att så många väljer att studera vidare. Att få chansen att studera vidare kan vara livsavgörande för många. För en del blir det en klassresa, det är vägen till drömyrket eller möjligheten att lämna den småstad man vuxit upp i. Det gränslösa utbyggandet av högskolan har dock lett till minskad kvalitet där resurserna går till fler platser i stället för att läggas på den befintliga utbildningen. Utbyggandet av studentbostäder har inte skett i samma takt och studenterna står nu med en utbildning som håller allt sämre kvalitet och utan möjlighet till bostad. Utbildning och kvalitén borde vara avgörande, inte bostadsmarknaden, men så ser tyvärr inte verkligheten ut.

ANNONS

Enligt Boverket är det bostadsbrist i 20 av landets 38 högskolekommuner. I Sveriges Förenade Studentkårers årliga bostadsrapport blir hela tolv studentstäder, däribland Halmstad, rödlistade vilket betyder att ett förstahandskontrakt inte kan erbjudas det första halvåret. Alternativet då blir ofta dyra andrahandskontrakt som slukar CSN och ett osäkert boende. Högre studier ska vara lättillgängligt för var och en som vill men när bostadsfrågan blir avgörande så är det individen som drabbas. Sverige har många problem med sin bostadsmarknad. Det byggs för lite, det som byggs tar lång tid på grund av krångliga överklagningsprocesser och när det väl står klart är nyproduktionen oftast för dyr för den som endast har studiestöd att leva på. Den slapphet som svenska politiker visar mot bostadsmarknaden är respektlös mot den som inte har möjlighet att köpa en egen bostad, utan måste förlita sig på den allmänna bostadskön – en grupp studenter ofta ingår i.

Politiker måste agera så vi kommer ifrån år av lättja inom bostadspolitiken. Mer mark måste upplåtas till kommuner, markägare och byggherrar och processen för att bygga måste bli kortare och mindre invecklad och därigenom billigare. Att bli stoppad från sin drömutbildning på grund av bostadsmarknaden är ovärdigt ett land som Sverige.

ANNONS

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS