Biden vill arbeta mot klimatförändringarna

Ledare 22/1. Joe Biden är insvuren som president och runtom i världen dras lättnadens suckar. Efter en hårdbevakad men hoppingivande ceremoni satte den nye presidenten igång att jobba direkt. Han signerade ett stort antal presidentordrar vid det välkända skrivbordet i ovala rummet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
President Joe Biden signs his first executive orders in the Oval Office of the White House on Wednesday, Jan. 20, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)  DCEV565
President Joe Biden signs his first executive orders in the Oval Office of the White House on Wednesday, Jan. 20, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) DCEV565 Bild: Evan Vucci

En viktig order som Biden undertecknade var att USA återigen ska gå med i Parisavtalet. Donald Trump började processen att backa ut ur avtalet redan sitt första år som president, och det var precis i dagarna runt valet i november 2020 som utträdet fullföljdes. Det blev alltså inte långvarigt, då Biden valde att låta detta beslut vara ett av de första han tog. Det är en oerhört viktig signal för att komma tillrätta med klimatförändringarna.

Även om USA genomgår en ekonomisk kris på grund av coronapandemin är det en stor ekonomi. Rätt skött kan Biden i arbetet mot klimatförändringarna få en grön och hållbar tillväxt som är till nytta både för USA och för världen i övrigt. Tekniken finns redan, nu ska det skapas acceptans och förståelse hos dem som klamrar sig fast vid gammal teknologi som den enda lösningen.

ANNONS

I Sverige finns många hoppingivande signaler som har koppling till klimatarbetet. Vi har redan en hög andel förnybar energi, över 50 procent, och det finns gott hopp om att höja andelen ytterligare. Tomas Kåberger, professor vid Chalmers och tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, lyfter i en krönika i ETC fram positiva signaler som borde kunna höja humöret för dem med klimatångest.

Sol och vind vinner allt större lagrar runtom i världen och Kåberger menar att de problem som finns med att lagra eller balansera produktionen är tekniskt lösta. Det återstår förstås implementering i stor utsträckning, men det är oerhört positivt att lösningarna med vätgas och stora batterier finns.

Det måste emellertid skapas en förståelse för att tekniska landvinningar ibland måste få påverka det omgivande samhället. EU har pekat ut mineraler som vi är beroende av för att kunna utveckla den nya klimatvänliga tekniken. Mineralerna bryts ofta i totalitära länder under svåra arbetsförhållanden. Brytningen måste öka inom EU och där har Sverige goda möjligheter med de mineraltillgångar som finns i vårt land. Där måste regeringen arbeta för att förkorta de extremt långa tiderna för att få tillstånd.

Sverige har varit tidigt ute med ny teknik och även om flera länder nu håller på att köra om oss finns det fortfarande möjlighet att ta ledartröjan. Det renommé som Sverige byggt upp kring hållbarhet och grön teknik är fortfarande gott. Trots coronapandemin finns det anledning att känna tillförsikt inför 2021 och kommande år.

ANNONS
ANNONS