Lena Carlbom, verksamhetsansvarig på En trappa upp
Lena Carlbom, verksamhetsansvarig på En trappa upp

Katarina Erlingson: Behjärtansvärda företag behöver synliggöras

Ledare 2/10. Att ha ett arbete att gå till är en mänsklig rättighet. Det är lätt att glömma att bakom höga arbetslöshetssiffror döljer sig människor, där en del har svårare än andra att få ett arbete. Du kan ha en bakgrund med drogproblem, du kan vara nyanländ och ha svårt med svenska språket, du kan ha en funktionsnedsättning, synlig eller osynlig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun arbetar sen ett antal år mer strategiskt med hållbarhetsfrågor, men det går ändå trögt att få alla sorters människor i arbete. Trots det har Falkenberg det ganska väl förspänt som har flera så kallade arbetsintegrerande sociala företag, ASF, som ger sina medarbetare möjlighet till arbetsträning och anställning.

Det finns till exempel Café Hjärtat som sköter caféet och serveringen på Falkhallen. Eller Snickeri Mimosa på Tångvägen som snickrar ihop nästan vad som helst efter beställning. Café Hjärtat tillhör det sociala kooperativet En trappa upp med vilket också Snickeri Mimosa har ett nära samarbete. Här kan man få jobba i sin egen takt med något som man är duktig på. Du är kanske en fena på att måla möbler, men sämre på att prata belevat med dina kollegor. Då kan ett arbetsintegrerande socialt företag vara platsen för dig.

ANNONS

ASF-företagen vill arbeta på samma villkor som alla andra företag och är därför med och lämnar in anbud vid upphandlingar. Samtidigt har de delvis andra förutsättningar då de anställda behöver handledning i stor utsträckning. Det lönebidrag för den enskilde anställde som fås via Arbetsförmedlingen tar dessvärre inte höjd för det. Dessutom drunknar lätt de ansvariga i byråkrati, med en massa blanketter som ska fyllas i för att tillfredsställa olika myndigheter.

Social hållbarhet ingår som en del i det tredelade hållbarhetsbegreppet. Det är lätt att glömma, men i Falkenberg görs inte det. Däremot går kanske arbetet för långsamt, precis som i många andra kommuner, men det viktiga är att det finns förståelse hos både tjänstemannaorganisationen och de politiska partierna.

Nyligen behandlade kommunstyrelsen ett ärende där kommunens verksamheter uppmanades att ”undersöka förutsättningar att beställa produkter och tjänster av sociala företag”. Det återremitterades för att vidga begreppet ”sociala företag”. Lite oväntat var det en moderat, Johan Idmark, som föreslog återremitteringen och alltså ville göra gruppen av sociala företag lite större.

Det är klokt att kommunen försöker underlätta för alla företag som ägnar sig åt social hållbarhet, antingen de är arbetsintegrerande sociala företag eller inte.

Det är lätt att gå vilse i alla begrepp och benämningar som omgärdar detta område. Det kan hindra att fler tar till sig kunskap om vikten av att ge alla människor, oavsett bakgrund och förmågor, ett meningsfullt arbete. Det är lätt att vara allmänt välvillig, men svårare att i praktiken skapa bra förutsättningar för denna kategori av människor. I Falkenberg är man åtminstone på god väg.

ANNONS
ANNONS