Jeanette Qvist, oppositionsråd (S) i Varberg
Jeanette Qvist, oppositionsråd (S) i Varberg Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Begriplig vånda hos S inför det historiska Natobeslutet

Efter en, vad det syntes, enorm vånda, kom det historiska beskedet från socialdemokraternas partistyrelse. Partiet sa ja till att skicka in en ansökan om att bli medlem i Nato, vilket nu kommer att bli en snabb process. Redan under måndagen väntas ett regeringsbeslut, efter en ”särskild debatt” i riksdagen om den säkerhetspolitiska rapporten. Så mycket till debatt kan man inte kalla det, när sex av åtta partier kommit till slutsatsen att ett Natomedlemskap är det bästa för Sverige.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

På söndagskvällen när det väntade beslutet från S-styrelsen presenterats kom positiva reaktioner från de borgerliga partierna. De har länge drivit på för Natomedlemskap, men S har suttit fast i en självbild från Palmes dagar: ett alliansfritt Sverige skulle fortsätta vara alliansfritt. Men i praktiken har Sverige under många år varit nära sammankopplat med Nato, det har framstått som hyckleri att hävda något annat.

Jeanette Qvist (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Varberg, var emot ett Natomedlemskap så sent som i januari i år. Men likt många andra partikollegor har hon nu svängt - Rysslands invasion i Ukraina har satt allt på sin spets.

ANNONS

-Men efter den 24 februari när Putin attackerar ett självständigt demokratiskt land i Europa på ett så kallsinnigt vis har jag fått upp ögonen för vad Ryssland vill och det går stick i stäv med hur jag tänker att man ska bygga ett demokratiskt samhälle. Ibland får man laga efter läge och därför har jag landat i att Sverige bör gå med i Nato, säger Jeanette Qvist.

Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, verkar ha gått igenom samma resa. Han vill nu fokusera på finansieringen av medlemskapet.

Socialdemokraterna är ett parti som är toppstyrt så att förankringsprocessen skulle sluta i enighet är inte förvånande, men förstås extra viktigt när det handlar om något så viktigt som säkerhetspolitik.

Nato är en försvarsallians, med betoning på försvar vilket en del tenderar att glömma. Finlands statsminister Sanna Marin sa att Finland vill bli medlemmar för att det aldrig mer ska bli krig i Finland. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis framhöll i en intervju i SVT:s Agenda betydelsen av att Sverige och Finland blir medlemmar i Nato.

-Det stärker säkerheten i hela Baltikum och Norden, sa Landsbergis.

Och som många påpekat, det räcker att se på Sveriges geografiska position. Att vi skulle bli ensamma kvar som "alliansfria" om Finland blev Natomedlem, det vore inget alternativ. Då om någon gång skulle Sverige vara utsatt för hot. Det vill en del få till att det är Finland som bestämt takten åt Sverige. Men det är snarare så att Sverige varit alltför senfärdigt under lång tid - trots omfattande samarbete med Nato har socialdemokraterna inte varit beredda att ta steget. Att Miljöpartiet lämnade regeringen i höstas har möjliggjort den snabba processen. Eftersom det är regeringen och inte riksdagen som ansöker om Natomedlemskap hade MP:s regeringsnärvaro i princip omöjliggjort en ansökan.

ANNONS

Att inse att Sverige är på väg in i Nato kommer vara svårt för många, men den förljugna självbilden om alliansfrihet vore inte ett klokt alternativ.

Läs mer: Lokalpolitikerna reagerar på det historiska beskedet om Nato

Läs mer: Natoskeptiker från Halland var med och röstade ja till medlemsansökan

ANNONS