Arbetsrätten avgörande i regeringsfrågan

Ökad press på partierna att släppa taget om gamla maktordningar

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Krönikan 2/1. Det är mycket svårt att tro att Socialdemokraterna är beredda att klippa banden till LO för att nå makten i regeringsställning med hjälp av Centerpartiet och Liberalerna. Ändå verkar det som att Stefan Löfven är beredd att åtminstone försöka hitta en balansgång för att kunna gå borgerliga krav på reformerad arbetsrätt till mötes utan att förlora sin arbetarsjäl.

Det finns all anledning att se över de arbetsrättsliga reglerna. De bildades i en annan tid och även om mycket har genomgått reformer för att anpassas till det som gäller nu, finns det en hel del låsningar för både arbetsgivare och arbetstagare.

ANNONS

Lagen om anställningsskydd är dock den anställdes enda skydd mot en arbetsgivare när man av någon anledning hamnar i onåd. Förespråkarna har många argument för att inte rasera lagen och utan att få något annat som stärker de anställdas trygghet är det mycket svårt att se att Socialdemokraterna skulle gå med på just detta krav.

Utan ett lagstadgat skydd riskerar vi att få tysta arbetsplatser och en arbetsmarknad där erfarenhet alltid drar det kortaste strået när det ställs mot unga pigga personer som vill ha jobb. Det vill säga om allt annat förblir som det är.

I Centerpartiets idé om större trygghet som anställd ingår ett system där det ska vara lätt att byta jobb. Man ska ha höga ersättningar som arbetslös men under en kortare tidsperiod. Problemet som behöver lösas är att anställda som egentligen skulle vilja eller behöva göra ett karriärbyte drar sig för det eftersom det steget är så osäkert. Som etablerad på arbetsmarknaden, med familj och kanske huslån är man beroende av en inkomst och få är beredda, om de ens har möjlighet, att ”börja om” på ett nytt jobb med en ny karriär.

Att Stefan Löfven uttalat att han är beredd att diskutera arbetsrätten för att hitta stöd som statsminister är ett historiskt och efterlängtat besked att Socialdemokraterna är redo att öppna för en uppdaterad arbetsrätt.

ANNONS

Det är ju inte bara arbetsrätten som i vissa delar är obsolet, att stora delar av facket är starkt sammanbundet med ett politiskt parti som fackets medlemmar dessutom ekonomiskt stödjer, vare sig de röstar på Socialdemokraterna eller inte, är totalt orimligt.

Stefan Löfven och andra inom det rödgröna blocket har länge talat om att vi behöver frångå den traditionella blockpolitiken. Vid en närmare granskning har det visat sig mest betyda att det är Alliansen som måste splittras. De rödgröna håller fortsatt samman som om det vore en självklarhet.

Alla som är anställda eller hyr sitt boende är sannerligen inte sympatisörer till Socialdemokraterna. Ändå förs deras talan av företrädare som menar att deras väl och ve är helt beroende av att Socialdemokraterna sitter vid makten.

Fler och fler ifrågasätter LO-fackens symbios med Socialdemokraterna. Fler borde tala om Hyresgästföreningen som även den har starka band till partiet.

Kanske kan svårigheterna att bilda regering och pressen på partierna att släppa taget om gamla maktordningar vara det som öppnar för en skilsmässa?

ANNONS