Vinnarna från Skrea Matbruk, Viktor Larsson och Henrik Djivjak, visar sin pasta för kocknestorn Stefan Holmström.
Vinnarna från Skrea Matbruk, Viktor Larsson och Henrik Djivjak, visar sin pasta för kocknestorn Stefan Holmström. Bild: Katarina Erlingson

Katarina Erlingson: Ätbara idéer gör Halland till ett levande matlän

Ledare 28/10. Det odlas och förädlas, kokas och lagas, smakas av och experimenteras runtom i Halland. Gårdsbutiker och caféer poppar upp nästan som svampar ur jorden. Pandemin gjorde att folk stannade hemma i Halland och i stället, på goda grunder, utforskade sitt eget län.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Projektet Hallands Matgille startade för fyra år sen och har åstadkommit mycket för att utveckla matlivet i Halland. Matföretagen börjar för det mesta som småskaliga verksamheter och behöver allt stöd de kan få för att utvecklas i en positiv riktning.

Tidsandan med att handla lokalt och närproducerat understöds ju fler som startar nya verksamheter. En bonde kan numera också vara egenföretagare i mat, vilket kanske gör något med självbilden. Verksamheterna startar ofta i anslutning till odlingen och utvecklingen bidrar därmed till en högst levande landsbygd.

Hallands Matgille inspirerades av kollegor i Stockholms län att starta en innovationstävling för förädlade halländska matprodukter. Vinnaren får hjälp att utveckla affärsmodeller och hjälp med finansiering genom High Five (knutet till Högskolan i Halmstad) och Almi Halland.

ANNONS

Skrea Matbruk och deras halländska pasta vann ÄT!Halland. Hur innovativt kan pasta vara, undrar kanske en del. Men det är nästan bara i Italien som det tillverkas pasta. Grundarna av Skrea Matbruk bestämde sig för att ändra på det, men det är förstås en process som tar tid. Halländskt mjöl behövs, men det är inte så enkelt som att ta vilket vetemjöl som helst. Italienarna använder durumvete och det finns inte så mycket av det i Sverige eller i Halland. Som tur är finns Berte Qvarn i Slöinge inte så långt från Skrea. De nappade på att gemensamt försöka ta fram ett mjöl som fungerar bra och blir gott när man ska göra pasta, vilket landade i ett halländskt höstvete. Så Berte Qvarn fick ta åt sig en del av äran när Skrea Matbruk vann ÄT! Halland.

Gavies gårdar utanför Falkenberg tävlade med surkål som är smaksatt av tång. En spännande nisch som kan visa vägen för fler att använda marina råvaror, intressant inte minst när man blandar halländskt med asiatiska smaker.

Åsa Regnér från Regnér Garden utanför Veddige pressar äppelmust från gårdens 3500 äppelträd, men det blir mycket svinn kvar av äpplet efter pressningen. Därför torkar hon detta och mal det till äppelpulver. Pulvret kan användas för att ersätta socker, hon rullar chokladbollar i äppelpulvret och det finns flera andra användningsområden. Det finns, såvitt hon vet, ingen annan producent av äppelpulver i Sverige och därför borde det vara en gångbar produkt att skala upp! Även andra grönsaker och frukter kan förstås användas. Till exempel används rödbetspulver ofta för att färga naturligt, men pulvret är knappast gjort i Sverige, hittills i alla fall.

ANNONS

Pepparrot är en gammal klassisk halländsk råvara som företaget Cajom i Fjärås håller på att förädla. Deras bidrag i tävlingen var halländsk wasabi. För att få den grön som wasabi gör Cajom en olja av pepparrotsbladen. Restprodukten av detta kan sedan användas till pesto.

Tänk vad mycket som påhittiga hjärnor kan hitta på, produkter som är hållbara och i princip innebär noll svinn!

Hallands kvarnbageri i Tröingeberg i utkanten av Falkenberg tävlade med en så kallad havreotto (en blinkning till risotto). En färdigblandad produkt av rostad halländsk havre och linser där man bara tillsätter varmt vatten. Passande inte minst för friluftsälskande människor som lagar mat i skogen.

Lökrosteriet från Halmstad har hittat sin nisch och friterar halländsk gul lök som kan ersätta den billiga rostade löken som är tillverkad med palmolja och tillsatser. Lökrosteriet rekommenderar lite finare användning av produkten, som topping på en fin fisk till exempel.

Jurygrupperna bör alltså ha haft ett tufft jobb för att välja ut vinnaren, med så många intressanta produkter att välja bland. Det fanns tre delgrupper i juryn: smak, hållbarhet (miljöaspekten) och marknad. Dessutom fick en konsumentjury fundera över hur ”vanligt folk” kunde tänkas ta emot de olika produkterna. Det är inte lätt att som en liten egenföretagare lyckas växla upp på egen hand, så all återkoppling är värdefull.

ANNONS

Det är glädjande att innovativa matföretagare får stöd, hjälp och peppning genom den här typen av tävlingar. Att bli Sveriges mest levande matlän händer inte av sig själv. Det kräver sammanhållande projekt som Hallands Matgille, det kräver stöd från Region Halland och Länsstyrelsen, det kräver en stämning av tillsammansskapande hos hela branschen i Halland. Det är fantastiskt att Berte Qvarn, som kan ses som en storebror i sammanhanget, hjälper sina mindre kollegor att utvecklas och hitta nya produkter. Det ger en skjuts till hela Hallands matföretag, små som stora, när det utvecklas nya produkter. Det blir en dynamik och kan så frö till nya innovativa tankar.

Hela det offentliga Halland bör i fortsättningen, om inte förr, göra sina upphandlingar av mat så klokt som möjligt så att fler lokala leverantörer får chansen. Det vore ett viktigt bidrag till att göra Halland till det mest levande matlänet. Hållbar och god mat som dessutom ger arbetstillfällen, kan det bli bättre?

ANNONS