Tobias Samuelsson: Vi måste prata om kommunernas ansvar

Restauranger, caféer och frisörsalonger gapar tomma. Konserter och andra evenemang ställs in. Det är sinnebilden för den plötsliga kris som många företag nu genomlider samtidigt som anställda permitteras eller sägs upp.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Swedbank omsätter i sin tidigarelagda konjunkturprognos krisen i siffror: det spås en arbetslöshet på 10 procent till sommaren och ett BNP-tapp på omkring sex procent under det andra kvartalet, jämfört med det första. Det är den snabbaste nedgången som någonsin uppmätts – 1990-talskrisen inkluderad.

Riksbanken var tidigt ute med omfattande åtgärder och regeringen har presenterat flera historiskt stora krispaket. Nu är det dags att också diskutera vad andra offentliga aktörer kan göra. Inte minst kommunerna har ett stort ansvar för det lokala näringslivet. Om de inte gör sitt yttersta för att lokala företag ska överleva, kommer många inte ha något jobb att gå till när åtgärderna som tagits för att begränsa coronapandemin väl rullas tillbaka.

ANNONS

Redan nu finns det goda exempel för kommuner att inspireras av. Varför inte ge alla anställda julklappen redan i april? I Orsa har kommunanställda redan fått årets julklapp i form av ett presentkort som de kan använda hos lokala företag. I Falkenberg får alla anställda ett presentkort på 300 kr i påskpresent, avsett att använda i det lokala näringslivet.

Nu talas det om att privata fastighetsägare bör se över hyror för lokaler, men kommunerna är också stora fastighetsägare som kan se över hyror, eller ge uppskov på hyreskostnader.

Tillsyn och kontroller, oavsett om det rör miljö, livsmedel eller serveringstillstånd, bör såklart fortsätta, men flera kommuner skjuter nu upp eller slopar avgifterna helt. Detsamma kan kommunerna göra med andra avgifter, som för vatten och sophantering.

När evenemang nu ställs in på löpande band kan kommuner visa på gott exempel. I Karlshamn har kommunen aviserat att den lokala festivalen skjuts upp. Andra evenemang kommer genomföras i förändrad form.

I Halmstad och Göteborg har kommunerna tidigarelagt öppningen av uteserveringar. Utomhus är risken att bli smittad mindre, men en öppen uteservering kan vara skillnaden som avgör om lokala restauranger, caféer och barer överlever sommaren eller dukar under. Nästa steg vore att helt slopa avgifterna för markupplåtelse för uteserveringar. Och varför inte också för torghandel?

ANNONS

Flera kommuner fattar nu kreativa beslut som andra kan dra lärdom av. När den värsta krisen har lagt sig borde dock fler fråga sig: vilka tillfälliga åtgärder kan vi göra permanenta?

Varför har kommuner ens regler om vilka delar av året som restauranger får ha sina uteserveringar öppna? Behövs verkligen alla tillsynsbesök? Kan vi sänka avgifter för kontroller? Bara som exempel har vi i dag kommuner som tar 12 000 kronor enbart för att behandla ansökningar om tillstånd för att sälja tobak. Det kanske statuerar exempel, med det är knappast vad kommuner ska syssla med i sin myndighetsutövning.

Det här är ett bra tillfälle för kommuner, som nu visar på att det är möjligt att snabbt förbättra det lokala företagsklimatet tillfälligt, att också göra det långsiktigt.

ANNONS