Taiwan i skottgluggen

Ön utanför Kinas kust befinner sig åter i den politiska hetluften.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Förra veckan presenterade jänkarna en ny vapenaffär om 2,2 miljarder dollar till Taiwans försvarsmakt. Affären är ett steg i utvecklingen av de amerikansk-taiwanesiska relationerna, likväl som att det är ett viktigt steg för att stärka Taiwans försvarsförmåga gentemot den kinesiska regimen (Reuters, 8/7). Taiwan riskerar dock att hamna i skottgluggen för en ännu större internationell konflikt.

Taiwan är i praktiken ett eget, demokratiskt land, men det är få länder som har erkänt dem som självständiga ifrån Kina. Den kinesiska regimen har under den senaste tiden blivit allt mer aggressiv mot Taiwan och de länder som stöttar eller erkänner landets självständighet.

ANNONS

Att USA nu väljer att sälja stora mängder försvarsmateriel har öppnat upp den kinesiska regimens dammluckor. Det kinesiska utrikesdepartementet uttryckte stor ilska över affären och menade att det allvarligt skadar Kinas inrikes- och säkerhetspolitik. Den taiwanesiska motsvarigheten var dock mycket tacksam för bidraget till försvaret.

För en månad sedan släppte det amerikanska försvarsdepartementet en ny rapport ”Indo-Pacific Strategy Report” om hur Trumpadministrationen ser på regionen utifrån ett utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv. En av huvudpunkterna var behovet av ökad självständighet och ekonomisk utveckling för alla stater utifrån ett multilateralt och regelbaserat internationellt system (The Diplomat, 27/6). Kort och gott en demokratisk och handelsbaserad utveckling tvärtemot Kinas idé om Taiwan som en del av Kina.

En av rapportens avgörande hörnstenar var den amerikanska beskrivningen av Taiwan som ett land jämförbart med exempelvis Singapore, Nya Zeeland eller Mongoliet. Det är ett avsevärt erkännande för Taiwan från en stormakt som USA.

Den nya, amerikansk-taiwanesiska vapenaffären bör ses i linje med den strategi som Trumpadministrationen presenterade för en månad sedan. Taiwan har blivit en nyckelspelare i den allt försämrade handels- och utrikespolitiska konflikten mellan USA och Kina. Taiwans politiska kamp slutar inte längre vid landets gränser, utan de har blivit en demokratisk och ”västlig” symbol i en större diplomatisk konflikt.

ANNONS

Taiwans geografiska och politiska läge ger USA ökat inflytande över Stillahavsregionen, men framför allt i det Sydkinesiska havet som Kina tidigare har tagit ett allt hårdare grepp om. USA har flyttat fram positionerna i Taiwan. Frågan är om Kina med fientliga förtecken kommer göra samma sak framöver. Världen har mycket att förlora på en eskalering.

ANNONS