Ida Arnstedt: Sverige kan rädda fler polska kvinnor

Ett av de sista meddelandena som Izabela skickade från sjukhuset var till hennes mamma. Den 30-åriga polska kvinnan hade sökt vård på ett sjukhus i staden Pszczyna eftersom hon var gravid i vecka 22 och vattnet hade gått, men barnet var allvarligt skadat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20201028 En demonstration utanför Polens ambassaden i Stockholm mot landets skärpning av abortlagar. 
Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040
STOCKHOLM 20201028 En demonstration utanför Polens ambassaden i Stockholm mot landets skärpning av abortlagar. Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040 Bild: Amir Nabizadeh/TT

Izabela berättade i sitt meddelande att bebisen vägde 485 gram och att om inte värkarna startade inom kort riskerade hon att få sepsis. På grund av Polens strikta abortlag vågade inte läkarna agera förrän barnet inte längre var vid liv, men då var det försent. På vägen till operationssalen slutade Izabelas hjärta att slå. Hon blev det första offret för Polens nya abortlag.

En sedan tidigare restriktiv abortlagstiftning har blivit allt hårdare sedan det konservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa kom till makten. Försämringarna har skett gradvis, men 27 januari i år meddelade regeringen att ett så gott som heltäckande abortförbud började gälla. Redan då varnade Amnesty Sverige för att förbudet skulle innebära en risk för kvinnors liv och hälsa. Förbudet innebär att det endast är möjligt att göra en abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller om kvinnans liv är i fara.

ANNONS

För 60 år sedan anordnades hemliga abortresor från Sverige till Polen. Idag går istället resorna åt andra hållet. Sverige har ett historiskt ansvar att hjälpa de polska kvinnor som vill resa utomlands för att få hjälp. Åsa Lindhagen (MP), då jämställdhetsminister (nu finansmarknadsminister), föreslog förra året att polska kvinnor borde få göra abort i Sverige till samma kostnad som svenska kvinnor. Den senaste tiden har visat att det är hög tid att göra verklighet av förslaget.

Det är även viktigt att Sverige fortsätter sätta press på Polen genom EU. Sedan tidigare har EU lyckats stoppa Polen från att utöka antalet "hbtq-fria" städer och regioner genom att hota att dra in bidrag. Något som lett till att antalet områden halverats. På liknande sätt måste EU agera för att sätta stopp för det abortförbud som redan tagit ett liv.

Efter att Izabelas fall uppmärksammats har gatorna i Polen fyllts av kvinnor som protesterat med skyltar där det står "ani jednej wiecej", "inte en till". Hon blev det första offret för Polens hårda abortlagstiftning. Nu måste Sverige stötta de polska kvinnornas kamp för att säkerställa att Izabela blir den sista.

ANNONS