Regnbågsfärgad frihet krävs

Trots coronaviruset är Stockholm Pride nu igång, om än i digital version. Arrangemanget, som vanligtvis lockar hundratusentals besökare får, likt övriga samhället, ställa om och tänka nytt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Hbtq-rörelsen i Sverige har gjort stora landvinningar, och även om Försvarsmaktens deltagande i eventet fått en del kritik är det tydligt att stödet för eventet är stor. Ute i världen är hbtq-personers situation dock svårare, och riskerar att försämras än mer på grund av coronapandemin.

Tidigare under våren kom uppgifter från Uganda att coronaviruset användes av polisen för att sätta dit hbtq-personer. Den ukrainsk-ortodoxa patriarken angav samkönade äktenskap som den största anledningen till virusets spridning. I Turkiet har den religiösa ledaren Ali Erbas sagt att homosexualitet leder till virussjukdomar och förfall, ett uttalande som har försvarats av president Erdogan.

På många håll i världen ses homosexualitet och transsexualitet fortfarande som syndigt, och när det letas syndabockar för att förklara pandemin blir hbtq-personer måltavlor. I Bibeln finns berättelsen om Sodom och Gomorra, städer som gud ödelägger på grund av invånarnas sexuella lössläppthet. Sexuell avvikelse har historiskt beskyllts för både samhällens förfall och epidemier.

ANNONS

Men även i Sverige påverkas hbtq-personers liv av virusets framfart. Att planerade operationer skjuts upp påverkar transpersoner, vars könsbekräftande ingrepp försenas. Individer kommer att tvingas leva längre med det lidande som könsdysfori skapar. Den isolering och minskade möjligheter till möten som viruset innebär har såklart även drabbat hbtq-personer. För de som lever i mindre accepterande familjer är det andningshål som gayklubbar, gaybarer och hbtq-föreningslivet innebär smärtsamt frånvarande under corona.

Pride är en viktig mötesplats för svenska hbtq-personer, så att Stockholm Pride valt att ställa om och göra eventet digitalt är glädjande. Frågorna om hbtq-personers rättigheter, allra främst ute i världen, är mer brännande på grund av corona. Tanken är att eventet även i framtiden ska vara tillgängligt på distans, vilket ökar tillgängligheten för de som bor långt ifrån Stockholm. I Sverige lever hbtq-personer idag väldigt fritt. Förhoppningsvis kan den regnbågsfärgade friheten i framtiden sprida sig till resten av världen.

ANNONS