Räkna inte ut hemtelefonen

Kopparnätet är en god försäkringspolicy vid kristider.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I Uruguay och Argentina förlorade 48 miljoner elektriciteten. Strömavbrottet skedde vid ett-tiden på eftermiddagen i söndags när delar av Argentina höll lokalval. Tågtrafiken stannade och trafikljus slutade att fungera. Under natten till måndagen hade tre av fyra fått tillbaka strömmen (SVT 17/6). Störningar i elförsörjningen är inget konstigt i Uruguay och Argentina, men ett så omfattande avbrott är ovanligt.

Det var troligen en hel del svenska nyhetsläsare som drog en lättnadens suck över att strömavbrottet inte skedde i Sverige. Ingen är immun mot störningar, även om varje land kan minska sin sårbarhet mot infrastrukturstörningar. Lösningarna stavas underhåll och beredskapstänk. Under måndagen och tisdagen hade teleoperatören Tele2 störningar i sitt mobilnät. Problemen ledde till att mobilkunder inte kunde nå 112. SOS Alarm vittnade om ett flertal inringare som inte hördes på andra sidan luren (AB, 18/6). Störningarna har i varierande omfattning fortsatt under veckan.

ANNONS

2019 tar vi telefonin förgiven. Ett fungerade mobilnät är fundamentalt för samhällets funktionalitet för rödljus och vård. Störningar på några minuter är ibland tillräckligt för att ambulansen inte ska hinna fram i tid. Polis och brandkår hinner inte fram till brottsplatser förrän skadorna är ett faktum. Det är ett livsfarligt lågvattenmärke att en svensk teleoperatör under så lång tid inte kunnat upprätthålla larmsamtal åt sina kunder. Störningarna är ett varnade exempel på vår digitala sårbarhet.

Digitaliseringen går i rusande fart och telekombranschen är inte sen på bollen. Telias underbolag Skanova har under de senaste åren arbetat med att riva ner kopparnätet som utgjort den fasta landbaserade telefonin. Allt färre medborgare har kvar en fast telefon. Telia uppger att cirka tusen personer säger upp sina fasta abonnemang varje dag (Expressen 18/1). Det är inte konstigt att ett företag avvecklar en funktion när efterfrågan minskar.

Telia och Skanova är emellertid inte företag som alla andra. Telia ägs fortfarande till drygt 37 procent av staten. Det statliga ägandet bör innefatta ett åtagande att värna samhällsviktig verksamhet. Ibland måste samhällsintresset väga tyngre än marknadsintresset. Bevarandet av kritiska funktioner är avgörande vid kris, konflikt eller krig.

Mobilnätet är digitalt sårbart på ett sätt som det fasta kopparnätet inte är (och tvärtom). Det finns ett samhällsintresse att bevara kopparnätet. Detta blev särskilt tydligt i veckan när det mobila nätet havererade för Tele2:s kunder. Digitaliseringen är i grunden god, men nedrustningen av kopparnätet ökar hela samhällets sårbarhet. Kopparnätet må vara dyrt, men alternativkostnaden blir alltid dyrare om krisen kommer.

ANNONS
ANNONS