Katarina Erlingson: Prat om Nato i ett provrum i Falkenberg

Diskussionen om Sverige ska bli medlem i Nato eller inte har förts ganska länge. Få utom de mest insatta har orkat bry sig, vilket också har visat sig i opinionsundersökningar där många svarat "vet ej".

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina har vänt upp och ner på många föreställningar och fått politiker i flera länder att ta beslut som varit otänkbara bara för någon månad sen. Till exempel att Sverige skickar vapen till ett land som är i krig, eller att Tyskland gör samma sak och dessutom rustar upp för första gången sen andra världskriget.

När det gäller ett eventuellt medlemskap i försvarsalliansen Nato har det seglat upp som ett vardagligt samtalsämne. Jag shoppade i Falkenberg nyligen. Hörde butiksbiträdet fråga en kund "Vad säger du om Nato?" som en del i en konversation som man brukar föra när man provar kläder i en provhytt. Det kändes bisarrt, men är tyvärr ett tecken i tiden. Människor är oroliga också för sin egen skull. Normalt pratar man inte global politik i en klädhytt, men tiderna är inte normala just nu.

ANNONS

Kunden svarade något diffust om att hon var osäker till Nato, vilket är i linje med ganska många, även om närmare hälften av svenskarna nu säger sig vara positiva till att Sverige ska söka medlemskap i organisationen.

I takt med Putins ökade aggressioner i Ukraina kommer fler och fler bli positiva till Natomedlemskap, men frågan är om det är klokt att ansöka just nu. Jag har tidigare varit för att Sverige ska gå med i Nato, med någon diffus kunskap om att det nog kunde vara bra. Jens Stoltenberg har av förklarliga skäl synts mycket de senaste månaderna och på sin lugna norskengelska ingett förtroende för Nato som organisation. Men vill man verkligen vara med i en organisation som har Turkiet som medlem? Där svenskar och övriga Natoländer skulle vara tvungna att försvara Erdogans Turkiet om det skulle behövas. Det tål att funderas på lika mycket som att Nato skulle ge Sverige en ökad trygghet gentemot den ryska nästgrannen.

De borgerliga partierna i riksdagen trycker på om Natomedlemskap, men regeringen spjärnar emot. Med tanke på att en ansökan om medlemskap lär ta flera år att förverkliga är det tveksamt om det är klokt att ha bråttom in i det pågående krigsläget. Putin är oberäknelig och det är svårt att veta vad hans nästa drag skulle vara. Såna allvarliga beslut får inte stressas fram, särskilt som det är svårt att veta effekterna av det. Den nära samverkan Sverige redan har med Nato får vara gott nog i den osäkra situation som världen befinner sig i.

ANNONS

Läs mer: Yuliia och Liudmyla lever i skräck för kriget

Läs mer: Brohjälpen samlar till krigsdrabbade i Ukraina

Läs mer: Eldupphör i sex regioner

ANNONS