Mattias Karlsson: Jörgen Warborn tog den långa vägen till EU

Den första hallänningen i världshistorien som valdes in i EU-parlamentet. Så beskriver Jörgen Warborn sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är frågan som ingen kan undvika, den tar faktiskt nästan allt syre just nu i Europaparlamentet. Hur går det egentligen med Brexit? På besök i veckans sammanträde på parlamentet i den franska staden pratas det nästan bara om det Storbritanniens utträde från EU.

”Nu vill man bli av med frågan. Men jag hoppas ändå att det finns ett litet halmstrå, jag skulle vilja att de stannar kvar.”

Det säger den svenska EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) från Varberg, i en intervju med ledarsidan, en intervju som först måste avhandla Brexit.

Brexit-processen kidnappar hela den politiska agendan inom EU, menar Warborn, och än är det långt kvar innan britterna har rett ut hur de vill gå vidare. Tisdagens omröstningar i det brittiska parlamentet gav visserligen grönt ljus för premiärminister Boris Johnsons avtal, men han åkte på ett bakslag när det gällde tidsplanen. Dessutom måste EU-parlamentet godkänna avtalet när väl britterna är klara. Skulle sedan skilsmässan mellan EU och Storbritannien godkännas av alla parter väntar nästa förhandling, den som ska reda ut de framtida handelsrelationerna.

ANNONS

Jörgen Warborn valdes i våras in i Europaparlamentet som den första hallänningen i världshistorien, som han själv beskriver det med glimten i ögat. Nu är världshistorien inte särskilt lång eftersom Sverige gick med i EU 1995 och alltså snart varit ett medlemsland i nästan 25 år.

Redan veckan efter EU-valet reste Jörgen Warborn ner till Bryssel för att på plats inleda förhandlingarna om vilka uppdrag han och hans partikamrater skulle få.

För en parlamentsledamot är det viktigt att komma in i ett utskott för att den vägen påverka det så viktiga lagstiftningsarbetet inom EU. Warborn är i dag väldigt nöjd med att han kom in i utskottet för internationell handel, där han också är vice gruppledare för sin partigrupp, EPP. Med tanke på att EPP är den enskilt största partigrupperingen i EU-parlamentet kan man förstå Jörgen Warborns optimism. Utskottet passar honom också som handen i handsken. Att arbeta för mer frihandel är en av Warborns högst prioriterade frågor, liksom att driva på för mer regelförenklingar för företag.

Jörgen Warborn har gått den långa resan till Europaparlamentet, från företagare till kommunstyrelsens ordförande i Varberg, ledamot i regionstyrelsen i Halland och därefter riksdagsledamot. Han hade med andra ord en bred och gedigen bakgrund som politiker innan han kom in i EU-parlamentet.

ANNONS

”Jag har varit på alla politiska nivåer och det ser jag som en väldigt stor fördel.”

Men det politiska arbetet inom EU skiljer sig mycket från svensk inrikespolitik. I stället för att ta ett större helhetsgrepp är det oftast mer framgångsrikt för en parlamentsledamot att rikta in sig på några få sakfrågor och driva dem stenhårt. I det sammanhanget finns det mycket att vinna på regelförenklingar för företag.

Ett av de stora målen för EU är just att underlätta handeln mellan medlemsstaterna inom den så kallade inre marknaden. Där finns det mycket arbete kvar att göra. Så lycka till Jörgen, det behövs verkligen en entreprenör i Bryssel.

Mattias Karlsson

politisk redaktör, Hallandsposten

ANNONS