Kraftlös klimatpolitik ger minimal effekt

Det är när frågan om var elen ska komma ifrån som det blir riktigt jobbigt för miljökämparna på vänsterflanken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

De flesta har vid det här laget insett att den globala uppvärmningen är ett verkligt problem som vi måste göra något åt. Greta Thunberg är en kraft i världen som fått många globala ledare att lyfta på ögonbrynen och tänka ett extra varv, vilket är en otrolig seger.

Problemet med debatten om klimathotet är inte att det framställs som en global kris, för det är det. Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar till och med att det är värre än vi trodde. Problemet är att frågan ofta tas gisslan av partier för att vinna billiga politiska poäng. Skattepengar slösas på projekt som får Sverige att se ytligt bra ut men som har minimal verklig påverkan. Gretas globala genomslag borde vara bevis nog för att problemet också måste lösas med ett globalt perspektiv.

ANNONS

Två tredjedelar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från inrikes transporter och basindustri. För mig är det därför tydligt att det är där man borde lägga de allra största satsningarna och att elektrifieringen kommer att spela en avgörande roll i den gröna omställningen. Det är här jag blir frustrerad! Såhär långt brukar de flesta partier vara överens, men det är när frågan om var elen ska komma ifrån som det blir riktigt jobbigt för miljökämparna på vänsterflanken. Som jag ser det så är det relativt enkelt; vi kan antingen avveckla kärnkraften och göra oss beroende av tyska kolkraftverk och rysk gas, minska vår energiexport och därigenom vår förmåga att påverka andra länders elkonsumtion eller så kan vi låta bli att avveckla kärnkraften, elektrifiera Sverige till tänderna och bli det första landet i världen som lyckas nå netto-noll utsläpp år 2045.

Du hade förmodligen reagerat om mikron och kaffebryggaren inte fungerade om du har på torktumlaren. Tänk dig då vad som händer på en större skala när vi elektrifierar våra transporter. Det går inte att äta kakan (avveckla kärnkraften) och ha den kvar (elektrifiera transporter). Elen måste komma någonstans ifrån och redan nu har vi börjat se effekterna av elbrist runt om i landet. Det handlar om företag som inte har möjlighet att växa på grund av att det inte finns en tillräckligt stabil elförsörjning. Något som man i vanliga fall bara hör talas om i u-länder.

ANNONS

Det saknas ett helhetsperspektiv hos många partier som anser sig vara miljövänner. Trots att vi är överens om att något måste göras snabbt så satsas det bara på ”feel good”-projekt som elcyklar och plastpåseskatt, som inte innebär någon verklig påverkan ur ett globalt perspektiv. Ringhals 1 och 2 står redo för fortsatt drift och jag önskar av hela mitt hjärta att fler partier skulle ta klimatfrågan tillräckligt seriöst för att våga göra det som krävs och inte bara det som känns bra.

Helena Antoni, riksdagsledamot (M)

ANNONS